Meny

Inloggning

Hur loggar man in på Alex ?

Inloggning sker antingen med särskilt användarnamn och lösenord som kundens kontaktperson erhåller från oss via e-post, eller med s.k. IP-nummerverifikation. Det senare innebär att vi har förhandsregistrerat den eller de särskilda IP-adresser som kunden datorer har på Internet. Den kända IP-adressen fungerar som passerkort till databasen och kunden behöver inte uppge användarlösen för att komma in. Det finns dock en hake som gör att IP-inloggning inte alltid är möjlig. Ofta har kommunerna en eller ett par gemensamma IP-adresser som alla kommunala Internetuppkopplingar slussas igenom, vilket får till följd att om vi registrerar den adressen så öppnar vi Alex för alla bibliotek och skolor i den kommunen, även de som inte abonnerar. IT-personalen kan ge besked om ni har egna ip-adresser som kommunicerar direkt med Internet eller om ni går genom en gemensam brandvägg.
Problemet med gemensamma brandväggar är ett viktigt incitament när många kommuner väljer Stort kommunabonnemang, då ska ju alla få komma åt basen och problemet är löst.
Alla som har ett lånekort i en kommun med Stort kommunabonnemang kan också logga in via vår hemsida. Man väljer Lånekortsinloggning->Län->Kommun och skriver in sitt lånekortsnummer. Lätt som en plätt!

Kan jag se vilken IP-adress jag surfar från?

När man är inloggad i Alex visas alltid den ip-adress man kommer ifrån i övre högra hörnet av skärmen. Det går alltid enkelt att spåra en dators internetadress via olika tjänster på webben, t.ex. https://ip-lookup.net/. Just nu surfar du från: 3.239.129.52

Remote Access-inloggningen fungerar inte från vårt bibliotek. Vad kan det bero på?

1. Kontrollera att ni har rätt länk till vår Remote Access-inloggning. Länken skall alltid börja med https://www.alex.se/Remote/?Key=, därefter följer ett ett unikt lösenord som ni skall ha fått ifrån oss. 2. Vi registrerar också på vilken domän eller subdomän ni placerar länken t.ex. ”småköping.se” eller ”biblioteket.småköping.se” Om det angivna kortnumret är kopplat till nyckeln i länken samt om anropet kommer via rätt domännamn loggas man in i Alex. 3. Om man klickar på länken från ett nät som är anslutet via ip-inloggning aktiveras inte lånekortsinloggningen eftersom ip-inloggningen har prioritet.

Vår skola använder en lärplattform. Kan man logga in på Alex den vägen?

Om skolans personal och elever ansluter till lärplattformen med unika lösenord går det alldeles utmärkt att använda den för att på ett smidigt sätt ansluta till Alex. Kontakta oss för att få den speciallänk som ni skall använda från plattformen.

 

Länken kan som regel läggas ut som vanlig html-kod och kan t.ex. se ut så här:

Alex Författarlexikon (kan även användas hemifrån)

Innehåller presentationer av skönlitterära författare från hela världen. Du kan söka på genrer och epoker, länder och regioner, litterära priser, filmatiseringar och termer. Du kan  också läsa temaartiklar.

 

För att länken ovan skall logga in automatiskt så skall den skrivas på detta sätt:

<a href="https://www.alex.se/proxy/?login=[unik krypterad inloggningskod]" Alex Författarlexikon</a>

Tala med skolans dataansvariga om ni inte själva administrerar era webbsidor.

 

Vår gamla inloggningslänk till Alex fungerar inte längre. Vad beror det på?

I samband med övergången till nya Alex kan några kunder ha fått problem med inloggningen. Detta kan bero på att man haft en inloggningslänk som inte fungerar i det nya systemet. Här är några saker att tänka på: De allra flesta webbsidor länkar till Alex med https://www.alex.se. Denna länk fungerar i det nya Alex precis som tidigare och leder till startsidan i Alex Författarlexikon. Vi vet att en del har ändrat i länken för att komma förbi startsidan och gå direkt in i författarlexikonet. För dessa finns det en risk att kopplingen inte längre fungerar som tidigare. Om man vill direktlänka till författarlexikonet skall man använda adressen https://www.alex.se/lexicon. Om det är någon som har länkat direkt till en fil med ändelsen .asp i gamla Alex så kommer dessa länkar inte längre att fungera eftersom den underliggande filstrukturen är helt omgjord. Använd någon av länkarna ovan eller kontakta oss. Alla Remote Access-länkar bör starta med https://www.alex.se....