Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Evald Larsson

    Man

    Han torde vara Sveriges mest älskade poliskonstapel, den klumpige men förvisso charmfulle Evald Larsson, som gör det mesta på tok men ändå är en av Sveriges skickligaste pistolskyttar. Författaren Gösta Unefäldt låter honom till slut omhändertas av kompetenta lilla kollegan Anita Löfstedt, de gifter sig och får en son. Han är lika lat som förr, men blir smalare… och en rar toffelhjälte.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dödligt handikapp Bild på bokomslag för Högt spel Bild på bokomslag för Hämnden är min, säger ... Bild på bokomslag för Den röda nyckeln Bild på bokomslag för ... dömes för mord … (Brottsbalken 3 kap. 1§)
  • Charlie Chan

    Man

    Charlie Chan är en kinesisk kriminalkommissarie, verksam i Honolulu, där han är bosatt med sin stora familj. Han är en ständigt vänlig, artig och lugn herre, som löser besvärliga fall i sex pusseldeckare av amerikanen Earl Derr Biggers. Chan är dessutom huvudperson i närmare två dussin filmer: dessa och böckerna har tillsammans gjort honom till en minnesvärd kriminallitterär klassiker.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Huset som saknade nyckel
  • Mårten Lind

    Man

    Han torde vara svensk kriminallitteraturs lataste (vad det gäller jobbet) och hungrigaste polis. Men trots att han ofta försätter sig i penibla situationer krånglar Mårten Lind i Falsterbo sig ur dem tack vare sin naivitet och sina krystade ursäkter, enligt författarduon Christina Olséni & Micke Hansen. Han är storväxt och frodig, gift med dalkullan ”Frugan” och stolt far till två barn.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Badhytten : det som göms i sand kommer fram ibland Bild på bokomslag för Fågelskådaren Bild på bokomslag för Ryttaren Bild på bokomslag för Strandhotellet
  • Siri Bergman

    Kvinna

    Psykologen och psykoterapeuten Siri Bergman, några och 30 år gammal, bor ensam i en ombyggd, enslig sommarstuga på Värmdö sedan hennes man Stefan drunknade. Så småningom kommer hon över sorgen, inleder ett förhållande med polisen Markus och får en plats i polisens gärningsmannaprofilgrupp. Men hennes förflutna går igen i en svit kriminalromaner av systrarna Camilla Grebe och Åsa Träff.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Någon sorts frid Bild på bokomslag för Bittrare än döden Bild på bokomslag för Innan du dog Bild på bokomslag för Mannen utan hjärta Bild på bokomslag för Eld och djupa vatten