Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Knut Gribb

    Man

    Nordens flitigaste detektiv: han har löst fall i fler än 1.500 historier! Han skapades av Stein Riverton (pseudonym för Sven Elvestad), men togs över av ett stort antal andra författare. Även svenskar, varför polismannen från Oslo varit verksam också i Sverige. Rivertons Knut Gribb-historier har senare publicerats med huvudpersonen utbytt mot Asbjørn Krag, varför de två är lika varandra.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för I sista ögonblicket [i I sista ögonblicket och Mannen med järnmasken] Bild på bokomslag för Mannen med järnmasken [i I sista ögonblicket och Mannen med järnmasken] Bild på bokomslag för Den döde passageraren [i Den döde passageraren och Damen med de tusen namnen] Bild på bokomslag för Damen med de tusen namnen [i Den döde passageraren och Damen med de tusen namnen]
  • Nikki Liska

    Kvinna

    Kvinnlig polis i Minneapolis, frånskild med två tonårssöner och tillsammans med kollegan Sam Kovac huvudperson i en svit kriminalromaner av Tami Hoag. Nikki Liska är repliksnabb och tuff och har en hel del humor. Hon kommer väl överens med den äldre Kovac, och de saknar varandra – varför de fortsätter samarbeta – då hon flyttar till en cold case-grupp för att få mer tid över för sönerna.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mörkläggning
  • Syster Fidelma

    Kvinna

    Keltisk konungadotter – och därmed prinsessa – som blir nunna och löser en rad mysterier i England och främst på Irland under 600-talet. Hon har stor hjälp av sin gode vän och sedermera make, den saxiske munken Broder Eadulf, berättar författaren Peter Tremayne (pseudonym för Peter Berresford Ellis). Syster Fidelma är vacker, med blågröna ögon och rött hår, och en god mor för sina barn.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för
  • Andy Brazil

    Man

    När läsarna får möta Andrew ”Andy” Brazil f.f.g. är han 22 år gammal, en blivande stjärna som nyhetsreporter men även volontär hos polisen i North Carolina, Virginia. Redan i nästa bok har han dock blivit fast anställd hos polisen, berättar författaren Patricia Cornwell. Brazil arbetar tillsammans med den medelålders polischefen och kommissarien Judy Hammer, vars högra hand han blivit.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Farligt fiske Bild på bokomslag för Getingboet Bild på bokomslag för Fula fiskar