Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Albin Winkelryd

    Man

    Pensionerad kriminalkommissarie, som i författaren Hans Alfredsons böcker – en roman och en novellsamling – berättar för denne om knepiga fall han löst. Albin Erenfrid Winkelryd är stor och rund och hans händer liknar ett knippe korvar. Han är änkling efter Margit, och spelar som hobby ukulele och saxofon. Dessutom röker han och umgås med sin utomäktenskaplige son Johan som bor i London.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Lagens långa näsa : 21 kriminalberättelser Bild på bokomslag för En yxa i nacken
  • Amanda Paller

    Kvinna

    Hennes syster blev våldtagen, men utredningen lades ner och systern begick självmord. Detta var – förklarar författaren Anna Karolina (eg. Anna Larsson) – skälet till att Amanda Paller utbildade sig till polis. Hon är stationerad i Västerort i Stockholm och duktig i jobbet, men har problem – bl.a. sedan hon fått tvillingar med dömde värdetransportrånaren och knarklangaren Adnan Nasimi.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Stöld av babian Bild på bokomslag för Står dig ingen åter Bild på bokomslag för Mullvaden
  • Faye Adelheim

    Kvinna

    Sexig, blond och framgångsrik affärskvinna, som sedan tonåren hämnas på otäcka och ohederliga manspersoner, bl.a. genom att ta livet av dem, i böcker av Camilla Läckberg. Egentligen heter Faye Adelheim i förnamn Matilda, och har en tragisk bakgrund som inkluderar en vidrigt brutal far och en ohederlig ex-make, Jack, som hon fått dömd för mord på deras dotter Julienne – som ännu är i livet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för En bur av guld Bild på bokomslag för Vingar av silver
  • Marianne Jidhoff

    Kvinna

    Åklagarutbildad f.d. hemmafru och trebarnsmor, som efter makens död tar anställning på åklagarmyndigheten och framgångsrikt leder en utredningsgrupp. Marianne Jidhoff är mörkhårig, c:a 55 år gammal, vänlig och välklädd, har många vänner och är svag för tryffelnougat och goda viner. Författaren Denise Rudberg beskriver henne som ”en skön kvinna som är elegant samtidigt som hon är sexig”.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Ett litet snedsprång Bild på bokomslag för Två gånger är en vana Bild på bokomslag för Bara tre kan leka så Bild på bokomslag för Mellan fyra ögon Bild på bokomslag för När klockan slår fem +7 st