Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Emma Lundgren

    Kvinna

    Redan innan hon fyllt 40 blev hon rektor för Västgöta universitet i Skövde. Hon blir inblandad i ett par mordfall (och själv misstänkt i ett), träffar kommissarie Filip Alexandersson och de inleder ett förhållande som resulterar i bröllop samt tvillingsöner. Emma Lundgen, uppvuxen i en prästfamilj och medlem i Sancta Elins kyrkokör, är huvudperson i en svit böcker av Kristina Appelqvist.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den svarta löparen Bild på bokomslag för Den som törstar Bild på bokomslag för Liv i överflöd Bild på bokomslag för De blå damerna Bild på bokomslag för Den fjärde pakten
  • Lindsay Gordon

    Kvinna

    Hårdkokt, cynisk och lesbisk kriminalreporter, huvudperson i ett halvdussin romaner av Val McDermid. Hon är socialist, feminist och lyssnar gärna på jazz medan hon förgäves försöker minska sin konsumtion av tobak och whisky. Hennes oortodoxa arbetsmetoder är inte alltid uppskattade, framför allt inte av polisen, men det hindrar inte att hon med stor envishet fortsätter använda dem.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för I terrorns skugga
  • Mari Johansson

    Kvinna

    Liksom sin skapare, Ingrid Kampås, är hon sjuksköterska i Halland. Dessutom är Mari Johansson änka sedan några år, och bor med sin lille son Anton hos svärföräldrarna Iris och Gösta i Sundsby utanför Varberg. Hon är kompetent, stillsam och tillbakadragen, men en god människokännare och duktig på att minnas detaljer – vilket hon har nytta av då hon av en slump blir involverad i mordfall.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Hjärta av is Bild på bokomslag för Skuggor av hat Bild på bokomslag för Människans varg
  • Lars Martin Johansson

    Man

    Han är bl.a. chef för Rikskriminalen, och gör entré i Leif G.W. Perssons debutdeckare ”Grisfesten”. Johansson återkommer därefter i en rad av författarens kriminalromaner. Han var tidigare gift med Gunilla, med vilken han har två barn, men efter flera år som ungkarl gifte han om sig med den 20 år yngre Pia. Hans stora intresse är jakt, och han avlider efter att ha drabbats av en stroke.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mellan sommarens längtan och vinterns köld : en roman om ett brott Bild på bokomslag för Profitörerna : en polisroman Bild på bokomslag för En annan tid, ett annat liv : en roman om ett brott Bild på bokomslag för Linda - som i Lindamordet : roman om ett brott Bild på bokomslag för Grisfesten : en rövarroman