Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Andy Brazil

    Man

    När läsarna får möta Andrew ”Andy” Brazil f.f.g. är han 22 år gammal, en blivande stjärna som nyhetsreporter men även volontär hos polisen i North Carolina, Virginia. Redan i nästa bok har han dock blivit fast anställd hos polisen, berättar författaren Patricia Cornwell. Brazil arbetar tillsammans med den medelålders polischefen och kommissarien Judy Hammer, vars högra hand han blivit.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Farligt fiske Bild på bokomslag för Getingboet Bild på bokomslag för Fula fiskar
  • Fredrika Bergman

    Kvinna

    Hon skulle egentligen blivit historiker som föräldrarna önskade, men Fredrika Bergman ändrade inriktning och blev istället civil utredare hos Stockholmskriminalen. Hon är i yngre medelåldern, har ett tilldragande utseende samt en 25 år äldre gift älskare, Spencer, som hon träffar varje vecka. I Kristina Ohlssons böcker om henne samarbetar hon vanligen med kriminalkommissarie Alex Recht.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Änglavakter Bild på bokomslag för Tusenskönor Bild på bokomslag för Askungar Bild på bokomslag för Paradisoffer Bild på bokomslag för Davidsstjärnor
  • Svante Karlsson

    Man

    Statstjänsteman, amatördetektiv och schackentusiast i Stockholm som är huvudperson i två deckare av Waldemar Hammenhög. I ”Fallet Antonsson” träffar han den ampra polisdottern Beate-Marie ”Maja” Frankman som gifter sig med honom, och de löser gemensamt mordgåtan i ”Fallet Sehling”. Svante Karlsson ser vardaglig men trevlig ut, är 30–35 år gammal och grovt byggd med en begynnande rondör.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Fallet Sehling
  • Gunvald Larsson

    Man

    Han är född på Östermalm i en militärfamilj som han föraktar, han är marxist, klädsnobb, sarkastisk och tar lätt till våld. Han är ensamstående, närmare två meter lång, stark som en tjur, har tättsittande ögon och petar gärna tänderna med en papperskniv. Förutom detta är Gunvald Larsson en viktig medlem i poliskollektivet runt Martin Beck i de flesta böckerna av Maj Sjöwall & Per Wahlöö.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mannen på balkongen : roman om ett brott Bild på bokomslag för Brandbilen som försvann : roman om ett brott Bild på bokomslag för Polis, polis, potatismos! : roman om ett brott Bild på bokomslag för Polismördaren  : roman om ett brott Bild på bokomslag för Den skrattande polisen : roman om ett brott +11 st