Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Paul Kennet

    Man

    Flitig piprökare, fil.dr. samt läroverksadjunkt som i tio pusseldeckare av H.-K. Rönblom medverkar till att mord blir uppklarade på olika håll i Sverige. Paul Kennet är en tämligen intetsägande herre med ofta okammad blond pannlugg och sägs se ut som ”en ursäkt på stående fot”. Han får hjälp i sina undersökningar av systern Susanne Mattsman, senare av hustrun, modejournalisten Lena Åtvid.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Bok över obefintliga Bild på bokomslag för Död bland de döda Bild på bokomslag för Död men obegråten Bild på bokomslag för Döden i grytan Bild på bokomslag för Höstvind och djupa vatten
  • Eva Ström

    Kvinna

    Energisk ung kriminalinspektör, född i Vietnam och adopterad i Sverige. Eva Ström hade en svår uppväxt, men utbildade sig till polis, och fick en tjänst i Ystad. Senare förflyttas hon till Malmö. Hon arbetar i par med Jonny Lilja i böckerna av Olle Lönnaeus. Hon styrketränar, har en kompakt kroppshydda, brett ansikte med sneda ögon och är bosatt med flickvännen Britt i ett hus på landet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Jonny Liljas skuld Bild på bokomslag för Marias tårar Bild på bokomslag för Tiggarens hand
  • Jason Bourne

    Man

    David Webb var yrkesmördare och spion då han efter ett uppdrag drabbades av total minnesförlust. CIA döpte raskt om honom till Jason Bourne, och har använt honom för flera föga hedervärda uppdrag. Hans fru dödades i ett bombanfall, men hans son överlevde – vilket han först inte visste. Robert Ludlum skrev de tre första böckerna om honom, därefter har han tagits över av andra författare.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Kodnamn Schakalen Bild på bokomslag för Identitet Kain Bild på bokomslag för Operation Hongkong
  • Kommissarie Santos

    Man

    Vad Santos heter i förnamn är oklart. Han är polischef i ett litet samhälle utanför staden Salvador i Brasilien, där också hans skapare Kjell Eriksson numera är bosatt. Santos bastanta hustru heter Zelita och tillsammans har de fem barn. Luttrad av korruptionen i hemlandet föredrar han att dricka öl och ligga i hängmattan, men då och då är han tvingad att arbeta – och då lyckas han väl.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Spetsad : ett fall för kommissarie Santos Bild på bokomslag för Smärta : ett fall för kommissarie Santos