Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Ralf Krook

    Man

    Ung, jiu jitsu-tränad journalist och amatördetektiv, först bosatt i Skåne, senare i Solna, och huvudperson i fyra av Olov Svedelids första deckare. Ralf Krooks flickvän och yrkeskollega heter Lia Sjöberg, men byter namn sedan de gift sig. Hon är en pigg och äventyrlig dam, som råkar illa ut i ett par av böckerna, men får hjälp av maken och hans polisvänner Johan Verner och Lennart Rosén.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Döden fyller hundra Bild på bokomslag för Döden tystar mun Bild på bokomslag för Samtal från en död Bild på bokomslag för Skål för döden!
  • Armand Gamache

    Man

    Kriminalkommissarie vid Sûrete de Québec i Kanada, som sedermera säger upp sig och löser brottsfall på egen hand. Författaren Louise Penny beskriver honom som kompakt byggd, distingerad med väderbitet, slätrakat ansikte och mörkt, grånande hår. Armand Gamache bor i det lilla samhället Three Pines, och är lyckligt gift med Reine-Marie, med vilken han har två barn: de har även ett barnbarn.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Nådastöt Bild på bokomslag för Mörkt motiv Bild på bokomslag för Den grymmaste månaden Bild på bokomslag för Ett förbud mot mord Bild på bokomslag för Ett ohyggligt avslöjande +8 st
  • Zack (Zackarias) Herry

    Man

    En tragisk barndom har gjort 27-årige ”Zack” Herry till en splittrad personlighet. Då han var sex år mördades hans mor. Nu är han på dagtid en ambitiös kriminalinspektör i Stockholm, men på nätterna slår han runt med knark och sprit på svartklubbar. Han betecknas som vacker, med blont hår, är vältränad och huvudperson i ”Herkulesserien” av Mons Kallentoft, Markus Lutteman och Anna Karolina.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Zack Bild på bokomslag för Leon Bild på bokomslag för Bambi Bild på bokomslag för Heroine Bild på bokomslag för Falco
  • Arnold Nyman

    Man

    Envis och ärlig kriminalkommissarie, som löser sina fall så grundligt att hans chefer gnisslar tänder – och omplacerar honom. Han har arbetat i Stockholm och Malmö, men främst i Göteborg. Arnold Nyman har ett vardagligt utseende, är änkling och har en vuxen dotter, Helena. Christian Aage (pseudonym för Kjell E. Genberg) har skrivit nio romaner om honom; i den sista har han gått i pension.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Italiensk öppning Bild på bokomslag för Damoffer Bild på bokomslag för Rockad med drottning Bild på bokomslag för Löparna Bild på bokomslag för Kungen hotad