Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Asbjørn Krag

    Man

    Norsk polisman, ibland även verksam som privatdetektiv, skapad av Stein Riverton (pseudonym för Sven Elvestad). Asbjørn Krag är verksam i Kristiania/Oslo, men löser fall i olika delar av Norge. Han är atletiskt byggd, med kantigt ansikte, och arbetar lika mycket med huvudet som musklerna. Han är ogift, eller snarare gift med sitt yrke. Hans litterära kollega Knut Gribb är baserad på Krag.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Greven av Oslo och Den tredje Bild på bokomslag för Damen i rullstolen Bild på bokomslag för Millionernas hämnd Bild på bokomslag för Hämnaren Bild på bokomslag för Mannen med panamahatten [i Skuggornas klubb och Mannen med panamahatten] +10 st
  • Rina Lazarus

    Kvinna

    26 år gammal är den ortodoxa judinnan Rina Lazarus änka och ensamstående mamma till två små pojkar. I samband med ett mordfall lär hon känna polismannen Peter Decker, och sedan denne bytt religion gifter hon sig med honom varefter de får en dotter. Författaren Faye Kellerman låter dem också tillsammans lösa en serie brottsfall, där de turas om att spela huvudrollen, och ibland delar på den.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Examensfesten Bild på bokomslag för Den svåraste av synder Bild på bokomslag för Be för ditt liv Bild på bokomslag för I blindo Bild på bokomslag för Återfinns död eller levande
  • Endeavour Morse

    Man

    Kommissarie Morse i Oxford är en av det sena 1900-talets mest folkkära litterära polismän, och Colin Dexters böcker om honom har gett upphov till flera TV-serier. Den mycket mänsklige Morse har sina svagheter, är ibland ovänlig mot assistenten och kollegan Lewis – som spelar en viktig roll i böckerna – men är skicklig då det gäller att lösa brott i främst akademiska miljöer.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Sista bussen till Woodstock Bild på bokomslag för Räkenskapens dag
  • Tupaarnaq Siegstad

    Kvinna

    Inuitkvinna från Grönland, som avtjänat ett långt fängelsestraff i Danmark, dömd för att ha dödat sin far. I Mads Peder Nordbos första bok om henne har en hämndlysten Tupaarnaq Siegstad just återvänt till Grönland, och träffar där journalisten Matthew Cave som hon inleder ett löst förhållande med. Hon är smal, har rakad skalle och bruna ögon med en intensiv blick samt är kraftigt tatuerad.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Flickan utan hud Bild på bokomslag för Mannen från Thule