Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Kafa Iqbal

    Kvinna

    Hon är född i Jordanien, vilket kan anas av hennes hy: hon ser ständigt solbränd ut, enligt författaren Ingar Johnsrud. Men Kafa Iqbal är anställd av norska säkerhetspolisen som expert på religiösa terrorister då hon introduceras för läsarna – dock går hon snart över till Oslos kriminalpolis. Hon är vacker, slank, med mörkt, axellångt, mittbenat hår. Dessutom duktig på karate – och singel.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Det hemliga brödraskapet från Wien Bild på bokomslag för Kalypso Bild på bokomslag för Korset
  • Petra Wester

    Kvinna

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Svinajakten Bild på bokomslag för Svärmaren Bild på bokomslag för Äppelkyrkogården
  • Dave Gurney

    Man

    Storvuxen och respektingivande kriminalare i New York, känd för att ha fångat flera seriemördare, som går i pension redan då han är runt 50 år gammal. Han flyttar till landsbygden med hustrun Madeleine och deras son, men kan inte låta bli att privat fortsätta utreda mord. Han medger att detta drabbar hans familjeliv, och har därför ständigt dåligt samvete, enligt hans skapare John Verdon.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Låt den onde sova Bild på bokomslag för Blunda hårt Bild på bokomslag för Tänk på ett tal
  • Kommissarie Santos

    Man

    Vad Santos heter i förnamn är oklart. Han är polischef i ett litet samhälle utanför staden Salvador i Brasilien, där också hans skapare Kjell Eriksson numera är bosatt. Santos bastanta hustru heter Zelita och tillsammans har de fem barn. Luttrad av korruptionen i hemlandet föredrar han att dricka öl och ligga i hängmattan, men då och då är han tvingad att arbeta – och då lyckas han väl.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Spetsad : ett fall för kommissarie Santos Bild på bokomslag för Smärta : ett fall för kommissarie Santos