Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • O.P. Nilsson

    Man

    Vad han heter i förnamn är oklart: Nilsson döps, liksom hans hustru, om i böckerna av Vic Suneson (pseudonym för Sune Lundqvist). Vanligaste varianten är dock Olaus Petrus. Han är överkonstapel, senare kommissarie, en lång, medelålders, barnlös man med grått i håret, buskiga ögonbryn samt gulaktiga ögon och tänder. I de tidiga böckerna arbetar O.P. Nilsson i par med kollegan Kjell Myrman.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Är jag mördaren? : ett mord i två plan Bild på bokomslag för 13 kvällar med Vic Suneson Bild på bokomslag för Brottforsen Bild på bokomslag för Döden kastar långa skuggor Bild på bokomslag för Fallet 44:an +20 st
  • Lars Martin Johansson

    Man

    Han är bl.a. chef för Rikskriminalen, och gör entré i Leif G.W. Perssons debutdeckare ”Grisfesten”. Johansson återkommer därefter i en rad av författarens kriminalromaner. Han var tidigare gift med Gunilla, med vilken han har två barn, men efter flera år som ungkarl gifte han om sig med den 20 år yngre Pia. Hans stora intresse är jakt, och han avlider efter att ha drabbats av en stroke.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mellan sommarens längtan och vinterns köld : en roman om ett brott Bild på bokomslag för Profitörerna : en polisroman Bild på bokomslag för En annan tid, ett annat liv : en roman om ett brott Bild på bokomslag för Linda - som i Lindamordet : roman om ett brott Bild på bokomslag för Grisfesten : en rövarroman
  • Ralf Krook

    Man

    Ung, jiu jitsu-tränad journalist och amatördetektiv, först bosatt i Skåne, senare i Solna, och huvudperson i fyra av Olov Svedelids första deckare. Ralf Krooks flickvän och yrkeskollega heter Lia Sjöberg, men byter namn sedan de gift sig. Hon är en pigg och äventyrlig dam, som råkar illa ut i ett par av böckerna, men får hjälp av maken och hans polisvänner Johan Verner och Lennart Rosén.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Döden fyller hundra Bild på bokomslag för Döden tystar mun Bild på bokomslag för Samtal från en död Bild på bokomslag för Skål för döden!
  • Olle Villner

    Man

    Medelålders journalist, specialiserad på resereportage, som halva året är bosatt i franska Provence. Han skapades av Stig O. Blomberg, som också använde namnet Olle Villner som pseudonym för sina fyra första deckare. Villner är charmig och har ett trevligt utseende, varför kvinnor – även yngre – lätt faller för honom. Han har varit gift en kort period, och har en son, Olle F. Villner.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mord i Bohuslän Bild på bokomslag för Mord vid Fyrisån Bild på bokomslag för Brottsplats Bergslagen Bild på bokomslag för Mordplats Klarälven Bild på bokomslag för Mord i Roslagen +6 st