Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Fredrik Broman

    Man

    Efter flera års anställning i Stockholm får Fredrik Broman, drygt 40 år gammal, en tjänst vid kriminalpolisen i Visby, och flyttar till Gotland med hustrun Ninni och sönerna Joakim och Simon. Han får lösa flera mordfall, blir svårt skadad i tjänsten, har problem i äktenskapet och blir osäker på både sin livssituation och sin hälsa. Vilket Håkan Östlundh skildrat i en svit polisromaner.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Släke Bild på bokomslag för Dykaren Bild på bokomslag för Terror Bild på bokomslag för Blot Bild på bokomslag för Inkräktaren
  • Mari Johansson

    Kvinna

    Liksom sin skapare, Ingrid Kampås, är hon sjuksköterska i Halland. Dessutom är Mari Johansson änka sedan några år, och bor med sin lille son Anton hos svärföräldrarna Iris och Gösta i Sundsby utanför Varberg. Hon är kompetent, stillsam och tillbakadragen, men en god människokännare och duktig på att minnas detaljer – vilket hon har nytta av då hon av en slump blir involverad i mordfall.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Hjärta av is Bild på bokomslag för Skuggor av hat Bild på bokomslag för Människans varg
  • John Cardinal

    Man

    Han är en uppskattad polis och familjefar då hans hustru hittas död efter vad som förmodas vara självmord. Dessutom är kriminalaren Cardinal utan att själv veta det misstänkt för att ha tagit mutor. Han frias, och börjar arbeta med s.k. cold cases i den fiktiva staden Algonquin Bay i Ontario i Kanada tillsammans med den yngre kollegan Lise Delorme i en svit kriminalromaner av Giles Blunt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Fruset offer Bild på bokomslag för En stilla storm Bild på bokomslag för Schamanen Bild på bokomslag för När du läser detta Bild på bokomslag för Fader Död
  • Thomas Carnacki

    Man

    Engelsk privatdetektiv som har vissa likheter med Sherlock Holmes. Thomas Carnacki (förnamnet nämns sällan) jagar dock inte enbart vanliga brottslingar, utan även gengångare och andra övernaturliga varelser. Om sina fall berättar han för några vänner medan han ivrigt röker på sin pipa. William Hope Hodgson skrev bara nio noveller om Carnacki, men det räckte för att göra figuren klassisk.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Carnacki, spökdetektiven