Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Tom Thorne

    Man

    Thorne är en medelålders, något sliten kriminalare i London, i de tidiga böckerna profillöst konventionell. Hans skapare Mark Billingham har dock efterhand utvecklat honom till en mångsidig karaktär med goda och dåliga sidor: han är envis och noggrann, men kan vara stingslig och sur och begår ibland fatala misstag. Långt om länge inleder han ett förhållande med kollegan Helen Weeks.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Sömntuta Bild på bokomslag för Offerlek Bild på bokomslag för Vedergällningen Bild på bokomslag för Den brinnande flickan Bild på bokomslag för Livlös
  • John Dortmunder

    Man

    Han är en av USA:s mest förslagna tjuvar: han planerar noggrant de mest fantastiska kupper, och har bara åkt fast två gånger då han var ung. Dessvärre är John Archibald Dortmunder otursförföljd: ideligen går hans geniala planer i sista sekunden fel av de mest osannolika orsaker. Hans äventyr skildras i mer än ett dussin underhållande – oftast farsartade – romaner av Donald E. Westlake.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den heta stenen Bild på bokomslag för Barnsligt enkelt Bild på bokomslag för Gott uppförande
  • C.W. Sughrue

    Man

    C.W. står för Chauncey Wayne, men det är det få som vet. Han är privatdetektiv i Meriweather i Montana – där även författaren James Crumleys andra privatdetektiv, Milo Milodragovitch är verksam. C.W. är en luggsliten krigsveteran och knarkare, tar gärna till våld och medger själv att han är en elak typ, ”a mean son of a bitch”. Han löser fall på sitt eget sätt, hårdhänt men effektivt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för En sista riktig kyss
  • Jan Bertilsson

    Man

    Studierektor (senare rektor) Jan Bertilsson är en medelålders, vardagsgrå, sliten skoltjänsteman, i grund mycket snäll och vänlig, som med olika kumpaner genomför en rad geniala kupper – ibland med lyckat slutresultatet, ibland inte. Han är gift med Elisabet, har familj samt ständiga ekonomiska problem. Dessutom är han huvudperson i en rad humoristiska kriminalromaner av Tomas Arvidsson.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Utanförskapet : en thriller i livets utkant Bild på bokomslag för Trippelstöten Bild på bokomslag för Studierektorns byte Bild på bokomslag för Enkelstöten Bild på bokomslag för Studierektorns sista stöt