Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Peter Pascoe

    Man

    Den välutbildade, väluppfostrade, intelligente men något fantasilöse kriminalaren Peter Pascoe är ständig följeslagare till sin burduse chef Andy Dalziel i deckare av Reginald Hill. Pascoe har bekymmer: förutom Dalziel även en far som aldrig kunnat acceptera att sonen blev polis istället för bonde, samt en hustru, Ellie – de har ett barn tillsammans – i ett äktenskap som knakar i fogarna.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mysteriespel : en Dalziel och Pascoe-roman Bild på bokomslag för Det mörka arvet : en Dalziel och Pascoe-roman Bild på bokomslag för Under jorden : en Dalziel och Pascoe-roman Bild på bokomslag för Bländverk : en Dalziel och Pascoe-roman Bild på bokomslag för Godmorgon midnatt : en Dalziel och Pascoe-roman +8 st
  • Evald Larsson

    Man

    Han torde vara Sveriges mest älskade poliskonstapel, den klumpige men förvisso charmfulle Evald Larsson, som gör det mesta på tok men ändå är en av Sveriges skickligaste pistolskyttar. Författaren Gösta Unefäldt låter honom till slut omhändertas av kompetenta lilla kollegan Anita Löfstedt, de gifter sig och får en son. Han är lika lat som förr, men blir smalare… och en rar toffelhjälte.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dödligt handikapp Bild på bokomslag för Högt spel Bild på bokomslag för Hämnden är min, säger ... Bild på bokomslag för Den röda nyckeln Bild på bokomslag för ... dömes för mord … (Brottsbalken 3 kap. 1§)
  • James Bond

    Man

    För att vara en hemlig är Agent 007 James Bond extremt välkänd. Han arbetar för brittiska Secret Service som skickar honom på uppdrag över hela världen. Han har dyrbara vanor och stort kvinnotycke, men som sig bör är hans bakgrund höljd i dunkel. Han skapades av Ian Fleming, men flera andra författare har sedermera skrivit om honom, bl.a. Kingsley Amis, Jeffery Deaver och John Gardner.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Casino Royale Bild på bokomslag för Goldfinger Bild på bokomslag för I hennes majestäts hemliga tjänst
  • Anne-kin Halvorsen

    Kvinna

    Förnamnet skrevs Annekin – utan bindestreck – när Kim Småge introducerade henne i en långnovell. Därefter blev det Anne-kin: hon är polisassistent i Trondheim, där hennes envishet, tålamod och hetsiga humör gör att hon hamnar i farliga situationer när hon löser fall med modern brottslighet. På fritiden lyssnar hon på blues på sin dyra musikanläggning, eller badar i Trondheimsfjorden.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Sub Rosa Bild på bokomslag för En kärnfrisk död Bild på bokomslag för Containerkvinnan