Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Jonas Carlesson

    Man

    Eftersom prosten Jonas Carleson (eller Carlesson, stavningen varierar) anser sig vara ondskans tuffaste motståndare i fiktiva Losta församling utreder han med kraft och föga finkänsligt de brott som begås där. Prosten är kraftigt byggd, med stor näsa, stora tänder, stora fötter men låg panna. Han är ganska lik en häst, förklarar hans skapare Anders Hellén (pseudonym för prosten Carl Greek).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Pil och båge : en bok om mordet i Losta Bild på bokomslag för Sista skriket
  • Francis Hancock

    Man

    Hans far var engelsman, modern från Indien. Själv är Francis Hancock begravningsentreprenör i London under andra världskriget, då tyskarna bombade staden. Hans upplevelser under första världskriget, då han var soldat, har gett honom psykiska problem. Han är mycket tillbakadragen, vilket dock inte hindrar att han är en duktig om än ovillig amatördetektiv i en svit böcker av Barbara Nadel.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dödlig rättvisa Bild på bokomslag för Sorgens arv
  • Julius Balder Loman

    Man

    Svensk säkerhetsagent, verksam i sju romaner av K. Arne Blom med handlingen förlagd till åren runt och under andra världskriget. Loman (hans förnamn Julius Balder nämns endast en gång) är placerad i Lund, men gör flera resor till bl.a. Danmark och Tyskland. Inte mycket sägs om hans privatliv, men han har två söner. En av dem, Gunnar Mellberg, är poliskommissarie i flera romaner av Blom.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Krigsbarn
  • Zack (Zackarias) Herry

    Man

    En tragisk barndom har gjort 27-årige ”Zack” Herry till en splittrad personlighet. Då han var sex år mördades hans mor. Nu är han på dagtid en ambitiös kriminalinspektör i Stockholm, men på nätterna slår han runt med knark och sprit på svartklubbar. Han betecknas som vacker, med blont hår, är vältränad och huvudperson i ”Herkulesserien” av Mons Kallentoft, Markus Lutteman och Anna Karolina.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Zack Bild på bokomslag för Leon Bild på bokomslag för Bambi Bild på bokomslag för Heroine Bild på bokomslag för Falco