Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Anja Kullnäs

    Kvinna

    Kriminalinspektör Anja Kullnäs betraktas som den första realistiskt skildrade kvinnliga huvudpersonen i en svensk polisroman. Tyvärr skrev Elisabet Kågerman dock endast två böcker om henne. Anja arbetar i den fiktiva hamnstaden Håvik i Skåne. Hon är några och 30 år gammal, ett av flera syskon, och har en pojkvän som heter Stefan. Men de är särbo – hon föredrar att dela bostad med sin katt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Rabies ... Bild på bokomslag för Glasblåsare Jaan Lindegrens död
  • Fin Macleod

    Man

    En medelålders, vardaglig säkerhetschef och f.d. kriminalare i Edinburgh, som flyttar till ön Lewis i Yttre Hebriderna sedan hans son blivit ihjälkörd. Detta har också lett till att hans äktenskap med hustrun Mona havererat. Fin Macleod är sliten och sorgsen, men blir i den s.k. Lewis-trilogin av Peter May indragen i kriminalfall som han löser genom sin kännedom om ön och dess befolkning.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Svarthuset Bild på bokomslag för Lewismannen Bild på bokomslag för Lewispjäserna
  • Guido Brunetti

    Man

    Kommissarie Brunetti är anställd vid polisen i Venedig och löser mordfall i en rad böcker av amerikanskan Donna Leon, själv bosatt i staden. Brunetti är gift med Paola, grevedotter och universitetslärare, och har ett livligt familjeliv som inkluderar barn och såväl hans som hustruns släktingar. Dessutom kämpar han mot den italienska byråkratin som inte direkt underlättar hans arbete.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Ond bråd död i Venedig Bild på bokomslag för Död i främmande land Bild på bokomslag för Klädd för döden Bild på bokomslag för Natt i Venedig Bild på bokomslag för Högvatten +18 st
  • Kinsey Millhone

    Kvinna

    Amerikansk privatdetektiv med ett rörigt och delvis sorgfyllt privatliv: hennes föräldrar dog i en trafikolycka då hon var barn, hennes båda äktenskap slutade med skilsmässor och hennes förhållanden med män är kortvariga. Däremot är hon framgångsrik i sitt jobb, vilket framgår i en svit romaner av Sue Grafton. Hon gör även korta gästspel i några andra författares böcker.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för S som i saknad