Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Fader Brown

    Man

    Den förnamnslöse katolske prästen fader Brown är verksam i England. Han har ett runt, intetsägande ansikte och ett paraply som han ständigt tappar; dessutom brukar han bära med sig pappersinslagna paket som han har svårt att hålla ordning på. Men han är även en av de bästa amatördetektiverna i litteraturen, huvudperson i fem klassiska novellsamlingar (men ingen roman) av G.K. Chesterton.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för
  • Jan Jordi Kazanski

    Man

    Då hustrun och dottern avlider i en bilolycka bryter CIA-agenten Jan Jordi Kazanski samman. Men hans sjukskrivning avbryts av hans chefer, som skickar honom på flera farliga uppdrag i olika länder. Detta trots att han enligt sin skapare Jens Henrik Jensen är trött och sliten, vilket syns på påsarna under hans ögon och det grånande svarta håret. Flickvännen Ewa är dock ett ljus i hans liv.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Käringen i Krakow Bild på bokomslag för Hovnarren i Murmansk
  • Alan Banks

    Man

    Kriminalkommissarie Banks arbetar i staden Eastvale i den fiktiva Yorkshire-regionen Swainsdale. Han är en lugn, metodisk polisman som med stor intuition löser fall i romaner och noveller av engelsmannen Peter Robinson. Bredvid arbetet är Banks intresserad av modelljärnvägar, 60-talsrock samt kollegan Annie Cabbot som han har ett löst förhållande med efter skilsmässan från hustrun Sandra.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för En ovanligt torr sommar Bild på bokomslag för I ondskans spår Bild på bokomslag för Efter alla år av saknad Bild på bokomslag för En lek med eld Bild på bokomslag för En märklig affär +18 st
  • Lisa Mattei

    Kvinna

    Leif G.W. Persson skrev 2005 om den unga kriminalinspektören Lisa Mattei; tio år senare var hon en medelålders operativ chef för Säpo. Hon gjorde snabb karriär, men har dåligt samvete för att hon sällan hinner umgås med familjen, maken Johan och dottern Ella. Hon har en privat förmögenhet, och är något av en finsmakare vad det gäller t.ex. kläder. Men hon är en begåvad och skicklig polis.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Linda - som i Lindamordet : roman om ett brott Bild på bokomslag för Faller fritt som i en dröm : en roman om ett brott Bild på bokomslag för Den döende detektiven Bild på bokomslag för Den sanna historien om Pinocchios näsa Bild på bokomslag för Bombmakaren och hans kvinna