Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Nestor Burma

    Man

    Privatdeckaren Nestor Burma är en känd litterär figur i den franska 1900-talslitteraturen. Han driver sin detektivbyrå Fiat Lux i Paris med hjälp av sin sekreterare Hélène Chatelain, som är hopplöst förälskad i honom. Hans verksamhet har skildrats i en rad hårdkokta men även humoristiska böcker av Léo Malet. Burma har dessutom varit huvudperson i filmer, tv-serier och en tecknad serie.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för 120, rue de la Gare
  • Ebba Schröder

    Kvinna

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Furioso Bild på bokomslag för Kassandra
  • Münster

    Man

    Om den medelålders kriminalintendenten i fiktiva Maadam har ett förnamn är okänt – hans skapare Håkan Nesser är förtegen på den punkten. Men Münsters hustru heter Synn, och de lever i ett lyckligt äktenskap med två barn – vilket inte hindrar att han i tysthet beundrar andra kvinnor. För motionens skull spelar han badminton, och efterträder sin chef Van Veeteren då denne lämnar poliskåren.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Svalan, katten, rosen, döden Bild på bokomslag för Fallet G Bild på bokomslag för Det grovmaskiga nätet Bild på bokomslag för Borkmanns punkt Bild på bokomslag för Återkomsten
  • Jonny Lilja

    Man

    Han är polis, men också spelmissbrukare och tvingas därför ställa upp för maffian. Det är inte det enda problemet för kriminalinspektör Jonny Lilja i Malmö. När ex-hustrun Lena mördas blir han misstänkt. Han tar sig dock samman, slutar spela och bor sedan tillsammans med adoptivdottern Maria. Han är, säger författaren Olle Lönnaeus, medelålders, luggsliten med fårat ansikte och bred mun.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Jonny Liljas skuld Bild på bokomslag för Marias tårar Bild på bokomslag för Tiggarens hand