Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Lindsay Gordon

    Kvinna

    Hårdkokt, cynisk och lesbisk kriminalreporter, huvudperson i ett halvdussin romaner av Val McDermid. Hon är socialist, feminist och lyssnar gärna på jazz medan hon förgäves försöker minska sin konsumtion av tobak och whisky. Hennes oortodoxa arbetsmetoder är inte alltid uppskattade, framför allt inte av polisen, men det hindrar inte att hon med stor envishet fortsätter använda dem.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för I terrorns skugga
  • Richard Hannay

    Man

    Han föddes i Skottland, lärde sig tyska av faderns affärsvänner, men växte upp i Sydafrika. Som soldat deltog han i boer-kriget, men flyttade 1914 tillbaka till England, och drogs in i det första av de äventyr som John Buchan skrivit om honom. Richard Hannay var verksam som spion under första världskriget, men gifte sig därefter med Mary Lamington, fick sonen Peter John och blev bonde.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för De trettionio stegen Bild på bokomslag för
  • Malin Fors

    Kvinna

    Kriminalpolis i Linköping och ensamstående mamma till Tove efter skilsmässan från maken Janne. Istället har Malin Fors ett antal älskare, den ene efter den andre, men inget förhållande varar särskilt länge. Hon ser bra ut, med blont hår, vanligen kortklippt, och en vältränad, atletisk kropp. Hon har kämpat hårt mot alkoholism och slutligen lyckats, berättar författaren Mons Kallentoft.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Midvinterblod Bild på bokomslag för Sommardöden Bild på bokomslag för Höstoffer Bild på bokomslag för Vårlik Bild på bokomslag för Den femte årstiden +9 st
  • Carl Hamilton

    Man

    Den svenske hemlige agenten Carl Hamilton, kallad Coq Rouge, är född 1954 i en adlig släkt samt attackdykare. Efter att ha utbildats i USA och tränats av CIA arbetade han för den militära underrättelsetjänsten OP5, men blev senare generaldirektör för Säkerhetspolisen. I sin ungdom var han dock vänsterradikal. Han är huvudperson i runt ett dussin bästsäljande thrillers av Jan Guillou.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Coq Rouge : berättelsen om en svensk spion Bild på bokomslag för Den demokratiske terroristen Bild på bokomslag för Den enda segern Bild på bokomslag för Fiendens fiende Bild på bokomslag för Den hedervärde mördaren +7 st