Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • John H. Watson

    Man

    Sherlock Holmes krönikör och ständige följeslagare i berättelserna av A. Conan Doyle har fått ge namn åt en hel karaktärstyp i kriminallitteraturen: en detektivs högra hand, samtalspartner och beundrande vän kallas för ”Watson-gestalt”. I böcker av andra författare har läkaren Watson löst fall på egen hand. H. i hans namn står (enligt sherlockiansk forskning) för Hamish, skotska för James.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för En studie i rött Bild på bokomslag för Baskervilles hund Bild på bokomslag för Sherlock Holmes i Skräckens dal
  • Pontus Koch

    Man

    Han är född gotlänning, men är bosatt i Malmö där han också arbetar. Kriminalkommissarie Pontus Koch är medelålders, blek och mager, bär glasögon och har ”mahognyfärgat” hår. Han är också frånskild och ensamstående, samt alltid välklädd i grått och svart. Som mordutredare är han eftertänksam, noggrann – och rätt långsam, enligt hans skapare Sten Wilding (pseudonym för Bennie Liljenfors).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Korpen Bild på bokomslag för Vita frun Bild på bokomslag för Soldaten i fält
  • Stephanie Plum

    Kvinna

    En 30 år gammal prisjägare, repliksnabb och sexig, med brunt lockigt hår. Hon arbetar i Trenton, New Jersey, meddelar hennes skapare Janet Evanovich. Yrkesbanan halkade Stephanie Plum in på av en slump då hon blivit arbetslös. Hon är singel – dock sambo med hamstern Rex ¬ – och har två snygga beundrare i polismannen och barndomsvännen Joe Morelli samt yrkeskollegan Carlos ”Ranger” Mañoso.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Lovligt byte Bild på bokomslag för Jagat byte Bild på bokomslag för Nedlagt byte Bild på bokomslag för Fångat byte Bild på bokomslag för Delat byte +8 st
  • Amanda Paller

    Kvinna

    Hennes syster blev våldtagen, men utredningen lades ner och systern begick självmord. Detta var – förklarar författaren Anna Karolina (eg. Anna Larsson) – skälet till att Amanda Paller utbildade sig till polis. Hon är stationerad i Västerort i Stockholm och duktig i jobbet, men har problem – bl.a. sedan hon fått tvillingar med dömde värdetransportrånaren och knarklangaren Adnan Nasimi.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Stöld av babian Bild på bokomslag för Står dig ingen åter Bild på bokomslag för Mullvaden