Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Fader Brown

    Man

    Den förnamnslöse katolske prästen fader Brown är verksam i England. Han har ett runt, intetsägande ansikte och ett paraply som han ständigt tappar; dessutom brukar han bära med sig pappersinslagna paket som han har svårt att hålla ordning på. Men han är även en av de bästa amatördetektiverna i litteraturen, huvudperson i fem klassiska novellsamlingar (men ingen roman) av G.K. Chesterton.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för
  • Fran Hunter

    Kvinna

    Ensamstående mamma, konstnär och lärare som bosätter sig på Shetlandsöarna för att dottern Cassie skall få lära känna sin far, Frans f.d. make, som är från öarna. Dock hamnar Fran i en mordgåta och träffar polismannen Jimmy Perez, som hon inleder ett förhållande med. Böckerna om Hunter och Perez gav författaren Ann Cleeves hennes genombrott – trots det tragiska slutet på kärlekssagan.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Svart som natten Bild på bokomslag för Vita nätter Bild på bokomslag för Rött stoft Bild på bokomslag för Blå gryning
  • Ted (Edward) Conkaffey

    Man

    Han heter Edward Conkaffey, men är känd som Ted, och förlorade såväl sitt polisjobb som sin familj sedan han anklagats för sexövergrepp mot en ung flicka. Han friades, men skvallret dog inte, och han bor nu ensam med sju gäss samt en hund. Han är lång och muskulös, med svart hår och blå ögon, och arbetar ibland med en ung kvinnlig privatdetektiv, Amanda Pharrell, i böcker av Candice Fox.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Crimson lake Bild på bokomslag för Redemption Point
  • Rina Lazarus

    Kvinna

    26 år gammal är den ortodoxa judinnan Rina Lazarus änka och ensamstående mamma till två små pojkar. I samband med ett mordfall lär hon känna polismannen Peter Decker, och sedan denne bytt religion gifter hon sig med honom varefter de får en dotter. Författaren Faye Kellerman låter dem också tillsammans lösa en serie brottsfall, där de turas om att spela huvudrollen, och ibland delar på den.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Examensfesten Bild på bokomslag för Den svåraste av synder Bild på bokomslag för Be för ditt liv Bild på bokomslag för I blindo Bild på bokomslag för Återfinns död eller levande