Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Bärlach

    Man

    Trots att han figurerar i endast två (korta) romaner av Friedrich Dürrenmatt är kommissarie Bärlach – något förnamn nämns aldrig – en av litteraturens mest kända polismän. Han är ålderstigen, sliten och ogift, arbetar vid polisen i Bern och har cancer i magen, vilket han vet kommer att leda till hans död inom ett år. Med stor människokännedom och intuition tar han sig an sina utredningar.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Domaren och hans bödel
  • Loppan (Arvid) Roos

    Man

    Kriminalinspektör vid Stockholmspolisen, som efter att ha skrivit en fantasifull rapport allmänt kallas för ”Loppan”, berättar författaren Hans Holmér. Arvid Roos är en vardaglig herre, dock populär hos damerna trots ideliga relationsproblem: han är skild från hustrun Maggan, dottern Ann dör av en överdos och när han fått tvillingar med advokaten Maria Backe lämnar hon honom för en annan.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Blodshämnd Bild på bokomslag för Loppan Bild på bokomslag för Igloo Bild på bokomslag för Masken Bild på bokomslag för Monika
  • Charlie (Bird) Parker

    Man

    Nej, det är inte jazzmusikern som agerar detektiv, utan en medelålders och vardagsgrå f.d. polisman, skapad av irländaren John Connolly. Amerikanen Charlie Parker bryter ihop då hustrun och dottern mördas, men lyckas ta sig samman, spårar mördaren och blir privatdetektiv i delstaten Maine. Han finner också en ny kärlek i Rachel, och arbetar gärna tillsammans med vännerna Louis och Angel.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för De som dödar Bild på bokomslag för Den vita vägen
  • John Madden

    Man

    Scotland Yard-detektiven John Madden drabbades av en granatchock under första världskriget, men löser ändå 1921 ett mord på fyra personer på Surreys landsbygd. Därefter slår han och hans hustru, dr. Helen Blackwell, sig ner som bönder i Surrey, men av skilda skäl deltar Madden ändå i utredningarna av flera brutala mord i England under 1930- och 40-talen i en svit romaner av Rennie Airth.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mörkrets flod Bild på bokomslag för Blodröd våg Bild på bokomslag för Vinterdöd