Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Archie Goodwin

    Man

    Rex Stouts väldige privatdetektiv Nero Wolfe lämnar sällan hemmet, istället gör hans sekreterare och allt-i-allo Archie Goodwin fotjobbet – och han är själv ingen dålig detektiv. Han är snygg och artig, tuff vid behov, snabb i repliken, kan memorera förhör ordagrant och är berättare i de flesta böckerna om Wolfe. Utan honom hade hans arbetsgivare aldrig löst sina fall lika elegant.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för
  • Bo Jarnebring

    Man

    Kriminalinspektör Bo Jarnebring är från Dalarna, men arbetar i Stockholm. Han har varit idrottsman på elitnivå, och är skild från Annika med vilken han har två söner. Han introducerades i Leif G.W. Perssons debutdeckare ”Grisfesten”, och har sedan haft flera mer eller mindre framträdande roller i dennes kriminalromaner. Jarnebring samarbetar gärna med bäste vännen Lars Martin Johansson.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mellan sommarens längtan och vinterns köld : en roman om ett brott Bild på bokomslag för Profitörerna : en polisroman Bild på bokomslag för En annan tid, ett annat liv : en roman om ett brott Bild på bokomslag för Grisfesten : en rövarroman Bild på bokomslag för Samhällsbärarna : en roman om ett brott
  • Roberta Löfström

    Kvinna

    Hon är rödhårig, 175 cm lång, har flygskräck, är envis och dricker helst te eller rödvin. Dessutom är hon säkerhetskonsult och privatdetektiv, bosatt i centrala Göteborg. Hon har ett förhållande med sin granne Bosse och är sambo med Hobbe, en Staffordshire bullterrier. Roberta Löfström föredrar att äta på restaurang, och är liksom sin skapare Catharina Kjellberg förtjust i italiensk mat.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Farligt förtal Bild på bokomslag för Mördande makt Bild på bokomslag för Under ytan Bild på bokomslag för Patriarkens dotter Bild på bokomslag för Inte att leka med
  • Matthew Cave

    Man

    En ung dansk journalist med ett vardagligt utseende, som lider av svåra mardrömmar sedan hans hustru och deras ofödda barn dödats i en trafikolycka. I böckerna av Mads Peder Nordbo har Matthew Cave tagit jobb på Grönland, där han träffar och förälskar sig i den ilskna unga inuitkvinnan Tupaarnaq Siegstad, som suttit i fängelse, och de engagerar sig i utredningarna av flera brutala mord.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Flickan utan hud Bild på bokomslag för Mannen från Thule