Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Kenneth Lind

    Man

    Snäll och beskedlig men otursförföljd frimärkshandlare i Kalmar, som stadgat sig efter ett liv som ökänd kassaskåps- och låsexpert, vilket kostat honom några år i fängelse. Frimärksbutiken går dåligt, varför han övertalas av kumpanen ”Svenne” Mattsson att genomföra en rad vågade kupper i en svit romaner av Tomas Arvidsson. Kenneth Lind har ett vardagligt utseende och är gift med Majken.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Studierektorns byte Bild på bokomslag för Studierektorns sista stöt Bild på bokomslag för Den poetiska hunden : en kriminell historia Bild på bokomslag för Prinsessan : en kriminell historia Bild på bokomslag för Blåst på sommarvind : en kriminell historia
  • Lennart Kollberg

    Man

    Martin Becks närmaste man och gode vän i böckerna av Maj Sjöwall & Per Wahlöö är Lennart Kollberg, en bohemisk, överviktig men vältränad f.d. fallskärmsjägare, vapenvägrare och marxist som slutligen tröttnar på polisjobbet och säger upp sig. Kollberg har två stora intressen i livet: mat samt familjen; den 14 år yngre hustrun Gun – som han ofta och gärna har älskog med – och deras två barn.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mannen på balkongen : roman om ett brott Bild på bokomslag för Brandbilen som försvann : roman om ett brott Bild på bokomslag för Mannen som gick upp i rök : roman om ett brott Bild på bokomslag för Polis, polis, potatismos! : roman om ett brott Bild på bokomslag för Polismördaren  : roman om ett brott +15 st
  • Tom Reynolds

    Man

    En vänlig, lugn och humoristisk kriminalare i Dublin, som leder utredningarna av brutala mord i böcker av Jo Spain. Han är mellan 40 och 50 år gammal, med en lite sned näsa och svart grånande hår, samt lyckligt gift med Louise: de har den inte helt problemfria dottern Maria tillsammans. Tom Reynolds personlighet är baserad på författarens make Martin, som dock är journalist, inte polis.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Förlåt oss våra synder Bild på bokomslag för Frukta det du begär Bild på bokomslag för
  • Jason Bourne

    Man

    David Webb var yrkesmördare och spion då han efter ett uppdrag drabbades av total minnesförlust. CIA döpte raskt om honom till Jason Bourne, och har använt honom för flera föga hedervärda uppdrag. Hans fru dödades i ett bombanfall, men hans son överlevde – vilket han först inte visste. Robert Ludlum skrev de tre första böckerna om honom, därefter har han tagits över av andra författare.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Kodnamn Schakalen Bild på bokomslag för Identitet Kain Bild på bokomslag för Operation Hongkong