Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Jane Rizzoli

    Kvinna

    Samarbetar i en rad böcker av Tess (eg. Terry) Gerritisen med rättsläkaren Maura Isles. Själv är Jane Rizzoli kriminalpolis, men arbetar även som föreläsare för FBI. Hon föddes i mitten av 70-talet, är attraktiv med svart hår och bruna ögon samt gift med Gabriel Dean som hon har barn med. Hon är känd för att vara sarkastisk, men även för att vara en självständig kvinna och duktig detektiv.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för +8 st
  • Nina Portland

    Kvinna

    En medelålders – 39 år i första boken om henne – rapptungad, söt och snabbtänkt polis samt ensamstående mor som arbetar som kriminalare i danska Esbjerg. Sonen Jonas engelske pappa försvann i samband med hans födelse, men dyker oväntat upp igen i en av Nina Portlands utredningar. I Jens Henrik Jensens trilogi om henne löser hon envist och hårdhänt mordfall, även tidvis utanför tjänsten.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Yxskeppet Bild på bokomslag för Kolmannen Bild på bokomslag för Spökfången
  • Claes Claesson

    Man

    Lugn, trygg kriminalkommissarie i en mindre svensk stad – Oskarshamn – där han är centrum i ett poliskollektiv som ibland gör utredningar även på andra orter. Claes Claesson är medelålders, tunnhårig och singel. Under en utredning träffar han dock läkaren Veronika Lundborg-Westman, ensamstående mamma. Författaren Karin Wahlberg låter de två gifta sig och därefter få en gemensam dotter.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Hon som tittade in Bild på bokomslag för Sista jouren Bild på bokomslag för Ett fruset liv Bild på bokomslag för Flickan med majblommorna Bild på bokomslag för Blocket
  • Gereon Rath

    Man

    En kriminalare och krigsveteran i Köln, som efter ett fatalt tjänstefel 1929 blir förflyttad till Berlin. Gereon Rath är enligt författaren Volker Kutscher mellan 30 och 40 år gammal, slank, skicklig, envis samt morfinmissbrukare p.g.a. traumatiska krigsupplevelser. I Berlin träffar han polisstenografen Charlotte ”Charly” Ritter; de inleder ett förhållande, gifter sig och bildar familj.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Babylon Berlin : den våta fisken Bild på bokomslag för Babylon Berlin : den stumma döden Bild på bokomslag för