Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Anja Kullnäs

    Kvinna

    Kriminalinspektör Anja Kullnäs betraktas som den första realistiskt skildrade kvinnliga huvudpersonen i en svensk polisroman. Tyvärr skrev Elisabet Kågerman dock endast två böcker om henne. Anja arbetar i den fiktiva hamnstaden Håvik i Skåne. Hon är några och 30 år gammal, ett av flera syskon, och har en pojkvän som heter Stefan. Men de är särbo – hon föredrar att dela bostad med sin katt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Rabies ... Bild på bokomslag för Glasblåsare Jaan Lindegrens död
  • Molly Cates

    Kvinna

    Yrkesskicklig medelålders grävande kriminalreporter, ensamstående mamma samt författare. Molly Cates drivs främst av ett starkt rättspatos. Hon satsar hårt på sitt jobb, och även om hon är attraktiv och uppskattad av män har samtliga hennes förhållanden snabbt spruckit. En anledning till detta är – enligt författaren Mary Willis Walker – Cates övertygelse om att hennes far blivit mördad.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för ... och döda ligger ner Bild på bokomslag för Under skalbaggens bo Bild på bokomslag för Det röda skriket
  • Pontus Koch

    Man

    Han är född gotlänning, men är bosatt i Malmö där han också arbetar. Kriminalkommissarie Pontus Koch är medelålders, blek och mager, bär glasögon och har ”mahognyfärgat” hår. Han är också frånskild och ensamstående, samt alltid välklädd i grått och svart. Som mordutredare är han eftertänksam, noggrann – och rätt långsam, enligt hans skapare Sten Wilding (pseudonym för Bennie Liljenfors).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Korpen Bild på bokomslag för Vita frun Bild på bokomslag för Soldaten i fält
  • Helena Waller

    Kvinna

    Hon är ung, vacker och smärt med kastanjebrunt hår, och hon klär sig elegant. Dessutom löser hon mordfall i en svit lättsamma deckare av Kristina Appelqvist. Litteraturforskaren – som även har extraknäck som talskrivare – Helena Waller gör karriär vid Västgöta universitet i Skövde. Hon är singel, umgås mest med väninnor, men har också en synnerligen god vän i kompositören Mikael Keller.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Minns mig som en ängel Bild på bokomslag för Flickan framför muren Bild på bokomslag för Smultron, bröllop och döden Bild på bokomslag för Den fjärde pakten Bild på bokomslag för En giftig skandal