Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • V.I. Warshawski

    Kvinna

    V. (Victoria) I. (Iphigenia) Warshawski är en hårdkokt privatdetektiv i Chicago, som inte sällan ställer upp för socialt utslagna personer och lika ofta går till storms mot ohederliga makthavare, hycklande religiositet eller nedtystade politiska skandaler. Pappan kom från Polen, mamman hade judiskt påbrå. Hon har få vänner men en del älskare, har författaren Sara Paretsky meddelat.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Svartlistad Bild på bokomslag för Utsåld
  • Annika Bengtzon

    Kvinna

    Skapad av yrkeskollegan Liza Marklund torde Annika Bengtzon vara en av Sveriges mest kända journalister. Hon är gift tvåbarnsmor, men framför allt en skicklig kriminalreporter, som ständigt dras med dåligt samvete för att hon ger familjen för lite tid. Hon är en sammansatt personlighet, som kan vara tuff ena minuten, gråtfärdig nästa, men framstår i stort som en duktig modern yrkeskvinna.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Prime time Bild på bokomslag för Den röda vargen Bild på bokomslag för Sprängaren Bild på bokomslag för Nobels testamente Bild på bokomslag för Livstid +6 st
  • Amanda Pharrell

    Kvinna

    När hon studerade på en högskola drömde hon en natt att hon blev våldtagen. I det mörka sovrummet försvarade hon sig och knivdödade en annan person – en ung kvinna. Efter att ha suttit sju år i fängelse har nu Amanda Pharrell slagit sig ner som privatdetektiv i ett glest befolkat hörn av Australien. Hon är, enligt författaren Candice Fox, liten till växten, och har blå ögon samt orange hår.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Crimson lake Bild på bokomslag för Redemption Point
  • Joakim Hill

    Man

    Kriminalkommissarie Joakim Hill – han kallas Joe, vilket han tycker synnerligen illa om – vid Helsingborgspolisen var 38 år då han introducerades i Bodil Mårtenssons debutdeckare. Han var då ungkarl, men gifter sig så småningom med läkaren Catharina Elgh – vilket leder till vissa konflikter med hennes mor. Han är en skicklig brottsutredare med ett rätt alldagligt men trevligt utseende.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Torpeden Bild på bokomslag för Konsten att dö Bild på bokomslag för Beckmörker Bild på bokomslag för Jag vet att du är ensam... Bild på bokomslag för Cuba Red +6 st