Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Kenneth Lind

    Man

    Snäll och beskedlig men otursförföljd frimärkshandlare i Kalmar, som stadgat sig efter ett liv som ökänd kassaskåps- och låsexpert, vilket kostat honom några år i fängelse. Frimärksbutiken går dåligt, varför han övertalas av kumpanen ”Svenne” Mattsson att genomföra en rad vågade kupper i en svit romaner av Tomas Arvidsson. Kenneth Lind har ett vardagligt utseende och är gift med Majken.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Studierektorns byte Bild på bokomslag för Studierektorns sista stöt Bild på bokomslag för Den poetiska hunden : en kriminell historia Bild på bokomslag för Prinsessan : en kriminell historia Bild på bokomslag för Blåst på sommarvind : en kriminell historia
  • Jackson Lamb

    Man

    Misantropisk chef för Slough House, en avdelning för avdankade spioner och agenter i engelska MI5. Jackson Lamb, centralfigur i en romansvit av Mick Herron, är en gammal spion som gått ner sig. Han är lång, har ett ”frånstötande” ansikte, är cynisk och sarkastisk, kedjerökare och har dålig personlig hygien. Det hindrar inte att han och hans avdelning lyckas lösa flera känsliga spionfall.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för
  • Nikolaj Malmsten

    Man

    Tidigare arbetade han för bl.a. Interpol i Paris, men nu är han kriminalinspektör vid Stockholmsgruppen, en specialenhet inom NOA, som Lotta Luxenburg berättar om en serie polisromaner. Nikolaj Malmsten har mörkt, lite lockigt hår, charmigt leende och ett litet ärr i pannan. Han har ett skakigt förhållande med sin f.d. sambo Maria, och han jobbar ofta i par med kollegan Isabella Knyckare.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Infiltratören Bild på bokomslag för Rättskiparen
  • Ralf Krook

    Man

    Ung, jiu jitsu-tränad journalist och amatördetektiv, först bosatt i Skåne, senare i Solna, och huvudperson i fyra av Olov Svedelids första deckare. Ralf Krooks flickvän och yrkeskollega heter Lia Sjöberg, men byter namn sedan de gift sig. Hon är en pigg och äventyrlig dam, som råkar illa ut i ett par av böckerna, men får hjälp av maken och hans polisvänner Johan Verner och Lennart Rosén.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Döden fyller hundra Bild på bokomslag för Döden tystar mun Bild på bokomslag för Samtal från en död Bild på bokomslag för Skål för döden!