Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Morten Dahl-Nielsen

    Man

    Någon skönhet är han kanske inte, kommissarie Morten Dahl-Nielsen i Lund: en kutryggig, något lönnfet medelålders man med ett hår som blir allt tunnare. Inte trivs han med sitt jobb heller, trots att han är en duktig och uppskattad kriminalare. Han är skild från hustrun Marja sedan många år, men inleder ett förhållande med kollegan Marianne Ingelstam, meddelar författaren K. Arne Blom.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Ett bländande mörker
  • Eva Ström

    Kvinna

    Energisk ung kriminalinspektör, född i Vietnam och adopterad i Sverige. Eva Ström hade en svår uppväxt, men utbildade sig till polis, och fick en tjänst i Ystad. Senare förflyttas hon till Malmö. Hon arbetar i par med Jonny Lilja i böckerna av Olle Lönnaeus. Hon styrketränar, har en kompakt kroppshydda, brett ansikte med sneda ögon och är bosatt med flickvännen Britt i ett hus på landet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Jonny Liljas skuld Bild på bokomslag för Marias tårar Bild på bokomslag för Tiggarens hand
  • Johanna Tott

    Kvinna

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för I döden dina män Bild på bokomslag för Kvinnan utan egenskaper
  • Jan Jordi Kazanski

    Man

    Då hustrun och dottern avlider i en bilolycka bryter CIA-agenten Jan Jordi Kazanski samman. Men hans sjukskrivning avbryts av hans chefer, som skickar honom på flera farliga uppdrag i olika länder. Detta trots att han enligt sin skapare Jens Henrik Jensen är trött och sliten, vilket syns på påsarna under hans ögon och det grånande svarta håret. Flickvännen Ewa är dock ett ljus i hans liv.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Käringen i Krakow Bild på bokomslag för Hovnarren i Murmansk