Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Enzo Macleod

    Man

    Brittisk, känd rättstekniker med skotsk-italienskt påbrå. Efter en uppslitande skilsmässa flyttar han till Frankrike och anställs som universitetslärare. Han gifter om sig, men blir änkling. Enzo Macleod är medelålders, grov byggd, och har enligt sin skapare Peter May en komplex personlighet samt ett buffligt temperament – vilket drabbar bl.a. hans två döttrar, en från varje äktenskap.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Ett kallt fall Bild på bokomslag för Döden i Gaillac Bild på bokomslag för En kamp mot klockan Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för
  • Gunvald Larsson

    Man

    Han är född på Östermalm i en militärfamilj som han föraktar, han är marxist, klädsnobb, sarkastisk och tar lätt till våld. Han är ensamstående, närmare två meter lång, stark som en tjur, har tättsittande ögon och petar gärna tänderna med en papperskniv. Förutom detta är Gunvald Larsson en viktig medlem i poliskollektivet runt Martin Beck i de flesta böckerna av Maj Sjöwall & Per Wahlöö.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mannen på balkongen : roman om ett brott Bild på bokomslag för Brandbilen som försvann : roman om ett brott Bild på bokomslag för Polis, polis, potatismos! : roman om ett brott Bild på bokomslag för Polismördaren  : roman om ett brott Bild på bokomslag för Den skrattande polisen : roman om ett brott +11 st
  • Pernilla Bitén

    Kvinna

    Ofta – till hennes stora irritation – kallas hon ”Sverige vackraste polis”. Hon är lång, med mörkbrunt hår, fräknar, glittrande ögon och ett brett leende, enligt författaren Gösta Unefäldt. Pernilla Bitén är en duktig polis, som avancerar från kriminalassistent till kriminalchef i Strömstad. Hon gifter sig med kollegan Bo Kronborg, och de får tillsammans dottern Emma – samt två bostäder.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dödligt handikapp Bild på bokomslag för Högt spel Bild på bokomslag för Hämnden är min, säger ... Bild på bokomslag för Den röda nyckeln Bild på bokomslag för ... dömes för mord … (Brottsbalken 3 kap. 1§)
  • Kajsa Hillman

    Kvinna

    Hon har blågrå ögon, är brunett (men beskrivs ibland som svarthårig) och är ”välväxt”. Sedan hon blivit anställd på Hillmans Detektivbyrå i Stockholm visar hon sig vara skicklig i yrket. Dessutom förför Kajsa Hillman (född Larsson) elegant chefen John Hillman och gifter sig med honom: tillsammans har de sonen Olof, kallad Olle. Folke Mellvig skrev en rad romaner och noveller om makarna.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Stjärnfall Bild på bokomslag för Mord på halsen Bild på bokomslag för Hillman och Kavaljeren Bild på bokomslag för Farligt för familjen Bild på bokomslag för Brott i paradiset