Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Sean Dillon

    Man

    IRA-soldat, född 1952, som senare byter sida och är brittisk agent i en lång rad romaner av Jack Higgins (pseudonym för Henry Patterson). Den kortvuxne, blonde Sean Dillon hade som ung en kort skådespelarkarriär, och är förklädnadsexpert. Han är även en skicklig pilot och dykare samt skytte- och språkexpert. Som brittisk agent fick han Liam Devlin, en annan av Higgins hjältar, som mentor.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dödsängeln
  • Lindsay Gordon

    Kvinna

    Hårdkokt, cynisk och lesbisk kriminalreporter, huvudperson i ett halvdussin romaner av Val McDermid. Hon är socialist, feminist och lyssnar gärna på jazz medan hon förgäves försöker minska sin konsumtion av tobak och whisky. Hennes oortodoxa arbetsmetoder är inte alltid uppskattade, framför allt inte av polisen, men det hindrar inte att hon med stor envishet fortsätter använda dem.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för I terrorns skugga
  • Statsrådet

    Man

    Hans namn är en lika väl förborgad hemlighet som författarens Bo Baldersons verkliga identitet. Statsrådet – som suttit i såväl socialdemokratiska som borgerliga regeringar – har ärvt en väldig förmögenhet, är lyckligt gift och har 16 barn (varav ett adopterat). Han älskar att lösa mordfall, på sitt eget sätt och till omgivningens förtvivlan, men till allas stora häpnad lyckas han också…

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Statsrådet och döden
  • Maureen O’Donnell

    Kvinna

    Hon är huvudperson i den prisbelönta Garnethill-trilogin av den skotska kriminalförfattaren Denise Mina. Unga Maureen är en människospillra: sexuellt utnyttjad av sin far, modern är alkoholist, brodern knarklangare. Själv har hon legat på mentalsjukhus, och inlett ett förhållande med sin psykiater. Men hon är envis och målmedveten, och kämpar för att lösa de problem och brott hon möter.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Död i Garnethill Bild på bokomslag för Exil Bild på bokomslag för Den sista utvägen