Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Fatima Wallinder

    Kvinna

    Då hon var tre år gammal adopterades en somalisk flicka av ett svenskt par. Som vuxen blir hon framgångsrik kriminalpolis i Göteborg och Kungälv. Fatima Wallinder är drygt 30 år gammal, och beskrivs av författaren Mats Ahlstedt, som ”obegripligt vacker” med sina mandelformade ögon och höga kindben. Efter lång tvekan skaffar hon dottern Miranda med pojkvännen Dragoljub ”Dragan” Stankovic.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dödsängeln Bild på bokomslag för Violinisten Bild på bokomslag för Den röda damcykeln Bild på bokomslag för Mordet på Ragnhildsholmen Bild på bokomslag för Dömd för livet +8 st
  • Charlie (Bird) Parker

    Man

    Nej, det är inte jazzmusikern som agerar detektiv, utan en medelålders och vardagsgrå f.d. polisman, skapad av irländaren John Connolly. Amerikanen Charlie Parker bryter ihop då hustrun och dottern mördas, men lyckas ta sig samman, spårar mördaren och blir privatdetektiv i delstaten Maine. Han finner också en ny kärlek i Rachel, och arbetar gärna tillsammans med vännerna Louis och Angel.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för De som dödar Bild på bokomslag för Den vita vägen
  • Louis Kincaid

    Man

    Polis i Michigan, senare privatdetektiv och huvudperson i en rad polisromaner av P.J. Parrish (pseudonym för Kristy Montee och Kelly Nichols). Han har en svart mor och en vit far, och är uppvuxen hos fosterföräldrar. Louis Kincaid har slät, ljusbrun hy, gråa ögon, mörkt hår och höga kindben. Han är singel, men har ett ostadigt förhållande med den kvinnliga kriminalaren Joette ”Joe” Frye.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Spår i snön Bild på bokomslag för Det inre mörkret Bild på bokomslag för Utan skuld
  • Kafa Iqbal

    Kvinna

    Hon är född i Jordanien, vilket kan anas av hennes hy: hon ser ständigt solbränd ut, enligt författaren Ingar Johnsrud. Men Kafa Iqbal är anställd av norska säkerhetspolisen som expert på religiösa terrorister då hon introduceras för läsarna – dock går hon snart över till Oslos kriminalpolis. Hon är vacker, slank, med mörkt, axellångt, mittbenat hår. Dessutom duktig på karate – och singel.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Det hemliga brödraskapet från Wien Bild på bokomslag för Kalypso Bild på bokomslag för Korset