Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Mattias Berglund

    Man

    Den framgångsrike, socialdemokratiske och medelålders brottmålsadvokaten Mattias Berglund är gift med Lotta och familjefar när han träffar polisen Susanne Dahlgren. De inleder ett trassligt till-och-från-förhållande, men blir så småningom sambos. Dessutom blir båda var för sig involverade i de uppseendeväckande kriminalfall i politiska kretsar som Thomas Bodström skildrar i fyra romaner.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Rymmaren Bild på bokomslag för Idealisten Bild på bokomslag för Lobbyisten Bild på bokomslag för Populisten
  • Kinsey Millhone

    Kvinna

    Amerikansk privatdetektiv med ett rörigt och delvis sorgfyllt privatliv: hennes föräldrar dog i en trafikolycka då hon var barn, hennes båda äktenskap slutade med skilsmässor och hennes förhållanden med män är kortvariga. Däremot är hon framgångsrik i sitt jobb, vilket framgår i en svit romaner av Sue Grafton. Hon gör även korta gästspel i några andra författares böcker.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för S som i saknad
  • Matthew Cave

    Man

    En ung dansk journalist med ett vardagligt utseende, som lider av svåra mardrömmar sedan hans hustru och deras ofödda barn dödats i en trafikolycka. I böckerna av Mads Peder Nordbo har Matthew Cave tagit jobb på Grönland, där han träffar och förälskar sig i den ilskna unga inuitkvinnan Tupaarnaq Siegstad, som suttit i fängelse, och de engagerar sig i utredningarna av flera brutala mord.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Flickan utan hud Bild på bokomslag för Mannen från Thule
  • Peter Ullman

    Man

    Egentligen är han deckarförfattare, men när han på olika sätt blir inblandad i mordfall kan han inte låta bli att agera detektiv – och gör det med framgång. Julius Bark (pseudonym för duon Evert Lundström och Jan Moen) skrev tre romaner om honom. Peter Ullman bor i Stockholm, är rödlätt, stornäst och rund om magen. Han röker pipa, gillar whisky och har en energisk och bestämd mor.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den dagen den sorgen Bild på bokomslag för Sjutton döda fåglar Bild på bokomslag för Vila vid denna källa