Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Conny Sjöberg

    Man

    Som rutinerad kriminalkommissarie vid Hammarby-polisen leder han ett väl sammansvetsat team mordutredare som tar sig an bl.a. fall med barn som råkat illa ut. Conny Sjöberg är en medelålders, ovanligt vardaglig man, lyckligt gift med Åsa: de har fem barn. Han beskrivs som snygg, empatisk, lyhörd och ärlig. Han är enligt författaren Carin Gerhardsen delvis modellerad efter hennes make Ken.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Vyssan lull Bild på bokomslag för Pepparkakshuset Bild på bokomslag för Mamma, pappa, barn Bild på bokomslag för Helgonet Bild på bokomslag för Gideons ring
  • Albin Winkelryd

    Man

    Pensionerad kriminalkommissarie, som i författaren Hans Alfredsons böcker – en roman och en novellsamling – berättar för denne om knepiga fall han löst. Albin Erenfrid Winkelryd är stor och rund och hans händer liknar ett knippe korvar. Han är änkling efter Margit, och spelar som hobby ukulele och saxofon. Dessutom röker han och umgås med sin utomäktenskaplige son Johan som bor i London.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Lagens långa näsa : 21 kriminalberättelser Bild på bokomslag för En yxa i nacken
  • Julius Balder Loman

    Man

    Svensk säkerhetsagent, verksam i sju romaner av K. Arne Blom med handlingen förlagd till åren runt och under andra världskriget. Loman (hans förnamn Julius Balder nämns endast en gång) är placerad i Lund, men gör flera resor till bl.a. Danmark och Tyskland. Inte mycket sägs om hans privatliv, men han har två söner. En av dem, Gunnar Mellberg, är poliskommissarie i flera romaner av Blom.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Krigsbarn
  • Jan Erelius

    Man

    Medelålders kriminalkommissarie i Malmö, som trivs så bra i staden att han stannar hemma på semestrarna. Jan Erelius har ett alldagligt utseende och är ungkarl, trots att han är trevlig och bevisligen uppskattad hos damerna. Han är duktig, om än något pedantisk, i jobbet och spelar piano på nätterna när han inte kan sova, meddelar Bertil Mårtensson som skrivit fyra polisromaner om honom.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mah-jongmorden Bild på bokomslag för Växande hot Bild på bokomslag för Mordet på dr Faust Bild på bokomslag för Sadisterna