Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Ella Andersson

    Kvinna

    Hon lär vara den första rättsläkare som fått en huvudroll i svensk kriminallitteratur; författaren Elias Palm har f.ö. samma yrke. Ella Andersson är cirka 40 år gammal, attraktiv, brunhårig, envis och lever i ett skakigt förhållande i Lund med sambon Markus. Hon gillar antikviteter och ogillar byråkratiskt krångel, vilket gör att hon själv börjar undersöka mordfall hon stöter på i yrket.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Corpus delicti Bild på bokomslag för Causa mortis Bild på bokomslag för Memento mori
  • Malcolm Fox

    Man

    Han är inte älskad av kollegerna i poliskåren, eftersom han arbetar med att utreda deras eventuella tjänstefel. Malcolm Fox är en storvuxen och frånskild medelålders man, som oroar sig för sin spröde far och alkoholiserade syster – själv är han sedan länge nykterist. Han arbetar i Edinburgh, där han blir samarbetspartner med en annan av författaren Ian Rankins huvudpersoner: John Rebus.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Misstro Bild på bokomslag för En omöjlig död Bild på bokomslag för En annan mans grav Bild på bokomslag för Helgon eller syndare Bild på bokomslag för Även vilda hundar
  • Avi (Avraham) Avraham

    Man

    Han är inte så framgångsrik och begår ibland misstag som gör honom osäker och melankolisk. Men författaren Dror Mishani beskriver den kortvuxne, vardaglige kriminalaren Avraham Avraham i Holon – en förstad till Tel Aviv – som envis, och det gör att han når resultat. Han är singel, tillbringar sina kvällar framför TV:n och beundrar sin kvinnliga chef Ilana Lis, som han är lite rädd för.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Utsuddade spår Bild på bokomslag för Okänt hot
  • Harriet Blue

    Kvinna

    Hon är kriminalpolis, verksam i Australien, och har specialiserat sig på att lösa sexbrott. Harriet Blue, kallad Harry av vännerna, föddes 1981, är småvuxen (155 cm), har blå ögon och svart hår samt är känd för sin envishet. Den enda som står henne nära är brodern Sam. Hur hon löser sina fall skildras i böcker som amerikanen James Patterson och australiern Candice Fox skriver gemensamt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för