Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Broder Cadfael

    Man

    Han är en f.d. korstågsriddare, som vid återkomsten till England blev benediktinermunk och örtagårdsmästare i ett kloster i Shrewsbury i Shropshire där han löser en rad mordfall. Pusseldeckarna om Cadfael av Ellis Peters (pseudonym för Edith Pargeter) utspelas under den i England oroliga första halvan av 1100-talet, och innebar en markant ökning av intresset för historiska kriminalromaner.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Rosenmysteriet Bild på bokomslag för Djävulens novis Bild på bokomslag för Främlingen i Sankt Giles Bild på bokomslag för Ett helgon till varje pris Bild på bokomslag för Lösen för den döde +6 st
  • Nina Portland

    Kvinna

    En medelålders – 39 år i första boken om henne – rapptungad, söt och snabbtänkt polis samt ensamstående mor som arbetar som kriminalare i danska Esbjerg. Sonen Jonas engelske pappa försvann i samband med hans födelse, men dyker oväntat upp igen i en av Nina Portlands utredningar. I Jens Henrik Jensens trilogi om henne löser hon envist och hårdhänt mordfall, även tidvis utanför tjänsten.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Yxskeppet Bild på bokomslag för Kolmannen Bild på bokomslag för Spökfången
  • Christopher Silfverbielke

    Man

    Han har varit verksam som bl.a. aktiemäklare och riksdagspolitiker, men framför allt är Christopher Silfverbielke en fullfjädrad psykopat, mördare och bedragare – svensk kriminallitteraturs vidrigaste figur. Men han är snygg, charmig, välklädd och artig, vilket gör att han lätt får kvinnor på fall i en svit romaner av Dan Buthler och Dag Öhrlund. Och hans hämndaktioner är extremt brutala.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för En nästan vanlig man Bild på bokomslag för Grannen Bild på bokomslag för Återvändaren Bild på bokomslag för Uppgörelsen Bild på bokomslag för Erövraren
  • Rafael Alba

    Man

    Han är polis vid Nationella insatsstyrkan i en kort svit romaner av Christina Wahldén, i vilka han arbetar i par med kollegan Hedvig Ek. Han är lång, mörk och synnerligen vältränad. Till mamma Mercedes stora irritation vägrar han envist att skaffa en flickvän och gifta sig, trots att han är runt 30 år gammal. Rafael Alba har sina rötter i Argentina, kör motorcykel och gillar discomusik.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Till salu Bild på bokomslag för Gå på vatten Bild på bokomslag för Operation Ormens huvud