Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Svante Karlsson

    Man

    Statstjänsteman, amatördetektiv och schackentusiast i Stockholm som är huvudperson i två deckare av Waldemar Hammenhög. I ”Fallet Antonsson” träffar han den ampra polisdottern Beate-Marie ”Maja” Frankman som gifter sig med honom, och de löser gemensamt mordgåtan i ”Fallet Sehling”. Svante Karlsson ser vardaglig men trevlig ut, är 30–35 år gammal och grovt byggd med en begynnande rondör.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Fallet Sehling
  • Easy (Ezekiel) Rawlins

    Man

    Afroamerikansk krigsveteran, som i slutet av 1940-talet etablerar sig som privatdetektiv i Los Angeles. I böckerna av Walter Mosley får man följa hans liv under följande decennier. T.ex. gifter sig Ezekiel Porterhouse ”Easy” Rawlins med Regina, får dottern Edna och adopterar den stumme Jesus. Easy är sympatisk, snabbtänkt, ser trevlig ut och talar ett fantastiskt, tidsenligt slangspråk.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Svart dam Bild på bokomslag för En liten gul hund
  • Claes Claesson

    Man

    Lugn, trygg kriminalkommissarie i en mindre svensk stad – Oskarshamn – där han är centrum i ett poliskollektiv som ibland gör utredningar även på andra orter. Claes Claesson är medelålders, tunnhårig och singel. Under en utredning träffar han dock läkaren Veronika Lundborg-Westman, ensamstående mamma. Författaren Karin Wahlberg låter de två gifta sig och därefter få en gemensam dotter.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Hon som tittade in Bild på bokomslag för Sista jouren Bild på bokomslag för Ett fruset liv Bild på bokomslag för Flickan med majblommorna Bild på bokomslag för Blocket
  • Harry Friberg

    Man

    Stieg Trenter baserade sin huvudperson Friberg på sin gode vän, fotografen K.W. Gullers. Även Friberg är känd fotograf, glad och alert, med smak för bordets och livets goda samt kvinnligt sällskap. Han är dock inte historiernas egentlige problemlösare, den rollen har kriminalintendent Vesper Johnson. Efter Trenters död tog dennes hustru Ulla över figurerna – och lät Friberg gifta sig!

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Narr på nocken Bild på bokomslag för Döda rummet Bild på bokomslag för Aldrig Näcken Bild på bokomslag för Dockan till Samarkand Bild på bokomslag för Dvärgarna +43 st