Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Tommy Bergmann

    Man

    Kriminalare i Oslo, runt 40 år gammal, är en man som hatar sig själv och känner ständig ånger. Orsaken är att han misshandlade sin ex-sambo Hege tills hon lämnade honom. Hans trauma blir inte mindre av de ofta fruktansvärda fall han utreder, bl.a. mord på barn och ungdomar, i böckerna av Gard Sveen. Ofta går Tommy Bergmann emot chefernas önskemål och order, men hans envishet ger resultat.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den siste pilgrimen
  • Lindsay Boxer

    Kvinna

    Mordutredare vid polisen i San Francisco, en välväxt och välutbildad dam med en svaghet för öl och glass. Lindsay Boxer har en collie, Martha, samt äkta mannen Joseph Molinari. Hon är centralfigur i Women’s Murder Club (på svenska: Mordklubben), en samling yrkeskunniga kvinnor som på sin fritid diskuterar (och löser) mordfall i böcker av James Patterson och två av hans samarbetspartners.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den 1:a att dö Bild på bokomslag för En 2:a chans Bild på bokomslag för 3:e graden Bild på bokomslag för 4:e julimorden Bild på bokomslag för Rättegången
  • Richard Hannay

    Man

    Han föddes i Skottland, lärde sig tyska av faderns affärsvänner, men växte upp i Sydafrika. Som soldat deltog han i boer-kriget, men flyttade 1914 tillbaka till England, och drogs in i det första av de äventyr som John Buchan skrivit om honom. Richard Hannay var verksam som spion under första världskriget, men gifte sig därefter med Mary Lamington, fick sonen Peter John och blev bonde.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för De trettionio stegen Bild på bokomslag för
  • Patrik Hedström

    Man

    Han är anställd som kriminalinspektör i västsvenska Tanumshede, men tillbringar sin mesta tid i Fjällbacka, där han bor och tillsammans med sin hustru, författaren Erica Falck, löser en rad mordfall i böckerna av Camilla Läckberg. Patrik Hedström är delvis baserad på Läckströms förste make, och beskrivs som ”en helt vanlig kille”, men han är en duktig brottsutredare med en hel del charm.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Isprinsessan Bild på bokomslag för Predikanten Bild på bokomslag för Stenhuggaren Bild på bokomslag för Olycksfågeln Bild på bokomslag för Tyskungen +7 st