Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Judy Hammer

    Kvinna

    Kommissarie Judy Hammer är polischef i North Carolina, Virginia, där hon har att kämpa mot såväl storstadsbrottslighet som envetna öbor i en kort svit romaner av Patricia Cornwell. Hammer är medelålders, olyckligt gift men förtjust i den unge kollegan Andy Brazil, som blir hennes högra hand. I böckerna om dem blandas realistiskt skildrat polisarbete med en del mer osannolika inslag.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Farligt fiske Bild på bokomslag för Getingboet Bild på bokomslag för Fula fiskar
  • Maisie Dobbs

    Kvinna

    Ung, modig och intelligent privatdetektiv som började arbeta som tjänsteflicka då hon var bara 13 år gammal. Maisie Dobbs hade en välvillig kvinnlig arbetsgivare, och fick studera till sjuksköterska och psykolog. Hon förälskade sig i en läkare som dödades i första världskriget, och 1929 startade hon en egen detektivbyrå. Jacqueline Winspear har skrivit fler än ett dussin böcker om henne.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Maisie Dobbs Bild på bokomslag för Med lätta bevis Bild på bokomslag för Lögnen
  • Robert Krüger

    Man

    Efter att ha arbetat för Läkare utan gränser i Somalia får han anställning som akutläkare i Göteborg. Där dras han genom yrket mer eller mindre oförskyllt in i ett antal mordfall, som Peter Gissy skildrat i några romaner. Robert ”Robban” Krüger är lång och mörk, ser trevlig ut och är sambo med radioreportern Jonna i ett inte helt gnisselfritt förhållande. De har gemensamt dottern Hilda.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Diagnos: mördad Bild på bokomslag för Diagnos: strypt Bild på bokomslag för Diagnos: gisslan
  • Bjørn Beltø

    Man

    Norsk arkeolog, som löser mysterier med religiös anknytning i en svit av Tom Egelands romaner. Bjørn Beltø är drygt 30 år gammal och albino, vilket bl.a. gör att han har dålig syn samt blek hy. Han är singel och har svårt att få förhållanden att fungera, trots att han intresserar vissa kvinnor. Periodvis lider han av ångest, och sitter då helst hemma och lyssnar på klassisk musik.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Cirkelns ände