Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Hannibal Lecter

    Man

    Skoningslös psykopat och kannibal, som beskrivits som en av alla tiders mest ondskefulla män. Han skapades av författaren Thomas Harris, som skildrar hur Hannibal Lecter, från en litauisk aristokratisk familj, blev lurad att äta upp delar av sin syster. Detta trauma kom han aldrig över. Han är kortvuxen med mörkt hår och befallande röst, men ändrar genom operationer ibland sitt utseende.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Röd drake Bild på bokomslag för Hannibal Bild på bokomslag för När lammen tystnar Bild på bokomslag för Hannibal - upptakten
  • Jakob Studer

    Man

    Den kanske mest kända problemlösaren i tyskspråkig kriminallitteratur är överkonstapel Jakob Studer, en ensamstående äldre herre, överviktig, med ett blekt, magert ansikte och en kraftig mustasch. Han skapades av den schweizisk-österrikiske författaren Friedrich Glauser, är i huvudsak verksam på landsbygden och i småstäder och löser sina fall med hjälp av intuition och människokännedom.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Överkonstapel Studer Bild på bokomslag för Feberkurva Bild på bokomslag för Kinesen
  • Olle Villner

    Man

    Medelålders journalist, specialiserad på resereportage, som halva året är bosatt i franska Provence. Han skapades av Stig O. Blomberg, som också använde namnet Olle Villner som pseudonym för sina fyra första deckare. Villner är charmig och har ett trevligt utseende, varför kvinnor – även yngre – lätt faller för honom. Han har varit gift en kort period, och har en son, Olle F. Villner.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mord i Bohuslän Bild på bokomslag för Mord vid Fyrisån Bild på bokomslag för Brottsplats Bergslagen Bild på bokomslag för Mordplats Klarälven Bild på bokomslag för Mord i Roslagen +6 st
  • Jackson Lamb

    Man

    Misantropisk chef för Slough House, en avdelning för avdankade spioner och agenter i engelska MI5. Jackson Lamb, centralfigur i en romansvit av Mick Herron, är en gammal spion som gått ner sig. Han är lång, har ett ”frånstötande” ansikte, är cynisk och sarkastisk, kedjerökare och har dålig personlig hygien. Det hindrar inte att han och hans avdelning lyckas lösa flera känsliga spionfall.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för