Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Camille Verhœven

    Man

    Författaren Pierre Lemaitre gör inte livet lätt för sin medelålders kriminalkommissarie Camille Verhœven i Paris. Hans gravida hustru Irène torteras till döds i första boken: i den fjärde blir hans flickvän Anne Forestier nästan dödad i samband med ett rån. Den kortvuxne (145 cm) och helt skallige polismannen, som inte alltid är särskilt sympatisk, löser fallen: därefter säger han upp sig.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Alex Bild på bokomslag för Camille Bild på bokomslag för Irène Bild på bokomslag för Rosy & John
  • John Dortmunder

    Man

    Han är en av USA:s mest förslagna tjuvar: han planerar noggrant de mest fantastiska kupper, och har bara åkt fast två gånger då han var ung. Dessvärre är John Archibald Dortmunder otursförföljd: ideligen går hans geniala planer i sista sekunden fel av de mest osannolika orsaker. Hans äventyr skildras i mer än ett dussin underhållande – oftast farsartade – romaner av Donald E. Westlake.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Den heta stenen Bild på bokomslag för Barnsligt enkelt Bild på bokomslag för Gott uppförande
  • Bärlach

    Man

    Trots att han figurerar i endast två (korta) romaner av Friedrich Dürrenmatt är kommissarie Bärlach – något förnamn nämns aldrig – en av litteraturens mest kända polismän. Han är ålderstigen, sliten och ogift, arbetar vid polisen i Bern och har cancer i magen, vilket han vet kommer att leda till hans död inom ett år. Med stor människokännedom och intuition tar han sig an sina utredningar.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Domaren och hans bödel
  • Karen Pirie

    Kvinna

    Hon är en överviktig arbetsnarkoman, men dessutom sällsynt skicklig på att utreda gamla, olösta fall i polisromaner av Val McDermid. Karen Pirie är chef för Historic Cases Unit med huvudkontor i skotska Fife. Hennes privatliv är minimalt – men inkluderar en käresta, hennes kollega Phil Parhatka, och hon sörjer djupt när han dödas i tjänsten. Men hon kastar sig snabbt över nästa ”cold case”.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Ett fjärran eko Bild på bokomslag för Mörka domäner Bild på bokomslag för Döden vittnar