Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Fin Macleod

    Man

    En medelålders, vardaglig säkerhetschef och f.d. kriminalare i Edinburgh, som flyttar till ön Lewis i Yttre Hebriderna sedan hans son blivit ihjälkörd. Detta har också lett till att hans äktenskap med hustrun Mona havererat. Fin Macleod är sliten och sorgsen, men blir i den s.k. Lewis-trilogin av Peter May indragen i kriminalfall som han löser genom sin kännedom om ön och dess befolkning.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Svarthuset Bild på bokomslag för Lewismannen Bild på bokomslag för Lewispjäserna
  • Nina Portland

    Kvinna

    En medelålders – 39 år i första boken om henne – rapptungad, söt och snabbtänkt polis samt ensamstående mor som arbetar som kriminalare i danska Esbjerg. Sonen Jonas engelske pappa försvann i samband med hans födelse, men dyker oväntat upp igen i en av Nina Portlands utredningar. I Jens Henrik Jensens trilogi om henne löser hon envist och hårdhänt mordfall, även tidvis utanför tjänsten.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Yxskeppet Bild på bokomslag för Kolmannen Bild på bokomslag för Spökfången
  • Johan Axberg

    Man

    Kriminalkommissarie i Sundsvall, duktig i sitt yrke men med ett rätt rörigt privatliv som inkluderar en skilsmässa. Så småningom blir han dock sambo med tv-reportern Carolina Lind. Johan Axberg blev föräldralös som liten, och växte upp hos farmodern Rosine på Frösön strax utanför Östersund. Han är cirka 45 år gammal och en av huvudpersonerna i de flesta kriminalromanerna av Jonas Moström.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dödens pendel Bild på bokomslag för Svart cirkel Bild på bokomslag för Hjärtats mörker Bild på bokomslag för Rymd utan stjärnor Bild på bokomslag för Mirakelmannen +11 st
  • Helen Grace

    Kvinna

    Kriminalinspektör Helen Grace hade en svår uppväxt på offentliga inrättningar, som lett till psykiska problem och skuldkänslor. För att bekämpa dem går den framgångsrika, självständiga, attraktiva men också ensamma kvinnan till en professionell ”bestraffare” som piskar henne. Hon är masochist – men också en av de duktigaste poliserna i Southhampton, försäkrar hennes skapare M.J. Arlidge.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Ole dole Bild på bokomslag för Bro bro breja Bild på bokomslag för Dansa min docka Bild på bokomslag för … får leken tåla Bild på bokomslag för Nu i ro slumra in