Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • John H. Watson

    Man

    Sherlock Holmes krönikör och ständige följeslagare i berättelserna av A. Conan Doyle har fått ge namn åt en hel karaktärstyp i kriminallitteraturen: en detektivs högra hand, samtalspartner och beundrande vän kallas för ”Watson-gestalt”. I böcker av andra författare har läkaren Watson löst fall på egen hand. H. i hans namn står (enligt sherlockiansk forskning) för Hamish, skotska för James.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för En studie i rött Bild på bokomslag för Baskervilles hund Bild på bokomslag för Sherlock Holmes i Skräckens dal
  • Sven Thorén

    Man

    Kriminalkommissarie i Stockholm, och en viktig person i de flesta av Uno Palmströms samhällskritiska deckare. Sven Thorén tycker – sitt yrke till trots – illa om att snoka i människors privatliv. Hans eget är inte så lyckligt: han och hustrun Anita försöker förgäves få barn, och deras misslyckande leder till att hon begår självmord. Han sörjer, och tröstar sig med fisketurer till Norrland.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Maratonmannen Bild på bokomslag för Bara till graven Bild på bokomslag för Där kanonen blommar : en kriminell roman Bild på bokomslag för Hundarna yla för lik Bild på bokomslag för Mördare! Mördare!
  • Derek Strange

    Man

    F.d. polis, som sadlat om och blivit privatdetektiv i en svit romaner av George P. Pelecanos. Han är kraftigt byggd, med grått hår och skägg, och älskar musik. Han har ett sporadiskt förhållande med sin assistent Janine Baker, och är ”reservpappa” åt hennes som Lionel. Derek Strange bor dock ensam med sin boxer Greco. Ibland får han stor hjälp i jobbet av en annan ex-polis, Terry Quinn.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Ren som snö Bild på bokomslag för Ett djävulskt pris Bild på bokomslag för Svarta själar Bild på bokomslag för En svart vår
  • Kajsa Hillman

    Kvinna

    Hon har blågrå ögon, är brunett (men beskrivs ibland som svarthårig) och är ”välväxt”. Sedan hon blivit anställd på Hillmans Detektivbyrå i Stockholm visar hon sig vara skicklig i yrket. Dessutom förför Kajsa Hillman (född Larsson) elegant chefen John Hillman och gifter sig med honom: tillsammans har de sonen Olof, kallad Olle. Folke Mellvig skrev en rad romaner och noveller om makarna.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Stjärnfall Bild på bokomslag för Mord på halsen Bild på bokomslag för Hillman och Kavaljeren Bild på bokomslag för Farligt för familjen Bild på bokomslag för Brott i paradiset