Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Sam Kovac

    Man

    Tuff, medelålders polisman i Minneapolis, som ogärna följer regler och order, men ändå är en duktig polis, hävdar författaren Tami Hoag. Särskilt väl lyckas han då han får den yngre, rapptungade Nikki Liska som kollega, och då de tvingas arbeta var för sig känner sig båda missbelåtna. Sam Kovac har två äktenskap bakom sig, och lever så helt för jobbet att han inte ens städar sin lägenhet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Mörkläggning
  • Sebastian Bergman

    Man

    Han var en omtyckt person, respekterad som rättspsykolog och ansedd som Sveriges främsta expert på gärningsmannaprofiler – tills han förlorade hustru och dotter i en naturkatastrof. Då slutade han jobba, blev sexmissbrukare och allmänt otillgänglig. Motvilligt har dock Sebastian Bergman tinat upp och låtit sig lockas tillbaka till sitt yrke i böckerna av Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Det fördolda Bild på bokomslag för Lärjungen Bild på bokomslag för Fjällgraven Bild på bokomslag för Den stumma flickan Bild på bokomslag för De underkända
  • Charlie (Bird) Parker

    Man

    Nej, det är inte jazzmusikern som agerar detektiv, utan en medelålders och vardagsgrå f.d. polisman, skapad av irländaren John Connolly. Amerikanen Charlie Parker bryter ihop då hustrun och dottern mördas, men lyckas ta sig samman, spårar mördaren och blir privatdetektiv i delstaten Maine. Han finner också en ny kärlek i Rachel, och arbetar gärna tillsammans med vännerna Louis och Angel.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för De som dödar Bild på bokomslag för Den vita vägen
  • Inger Johanne Vik

    Kvinna

    Hon är en kriminalpsykolog och jurist som har arbetat för amerikanska FBI, men som återvände till Norge och Oslo där kriminalinspektören Yngvar Stubø vänder sig till henne för att få hjälp med ett fall. Det får han – och dessutom gifter sig Vik och Stubø, och får så småningom också barn i de romaner som Anne Holt skrivit om paret. Vik är även huvudperson i den svenska TV-serien ”Modus”.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Det som tillhör mig Bild på bokomslag för Det som aldrig sker Bild på bokomslag för Presidentens val Bild på bokomslag för Frukta inte Bild på bokomslag för Död i skugga