Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Garret Quirke

    Man

    Medelålders patolog i Dublin på 1950-talet, som då vi möter honom f.f.g. har alkoholproblem, men därefter nyktrar till. Han är medelålders, lång och har stort kvinnotycke, enligt författaren Benjamin Black (pseudonym för John Banville). Garret Quirke, som motvilligt löser mordgåtor, är änkling och hans dotter har uppfostrats av hustruns syster, gift med Quirkes fosterbror, som deras egen.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Christine Falls
  • Cordelia Gray

    Kvinna

    En ung privatdetektiv i endast två romaner av P.D. James; många har beklagat att det inte blev fler. Hon växte upp hos fosterföräldrar – hennes mor avled en timme efter dotterns födelse – och blev som vuxen sekreterare hos privatdetektiven Bernie G. Pryde. Då han avled i cancer ärvde Cordelia Gray hans byrå. Hon ser bra ut, men är trots sina framgångar innerst inne osäker på sig själv.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Ett opassande jobb för en kvinna
  • Sören Högström

    Man

    Han är en medelålders kommissarie i Göteborg, nästan två meter lång, med blå ögon och sned näsa. Sören Högström är gift med den tolv år yngre rödhåriga Pia och har två döttrar med henne samt två barn från ett tidigare äktenskap. Efter många år som kriminalare avancerar han och blir en hög polischef, berättar hans skapare Mats Ahlstedt, men behåller ändå kontakten med sina gamla kolleger.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Dödsängeln Bild på bokomslag för Violinisten Bild på bokomslag för Den röda damcykeln Bild på bokomslag för Mordet på Ragnhildsholmen Bild på bokomslag för Dömd för livet
  • Dave Robicheaux

    Man

    Efter att ha varit soldat i Vietnam och kriminalpolis i New Orleans kämpade han i många år mot sitt alkoholberoende. Han klarade det, och blev båtuthyrare och privatdetektiv i Louisiana. Han blir gång på gång indragen i mordfall, skildrade i en lång rad romaner av James Lee Burke. Den medelålders Dave Robicheaux har gift sig tre gånger: första frun blev mördad, den andra dog i tuberkulos.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Neonregnet Bild på bokomslag för Släktvapnet Bild på bokomslag för Himlens fångar Bild på bokomslag för Louisiana blues Bild på bokomslag för Flamingomorgon