Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Erik Morell

    Man

    Som tredje generationen i en polisfamilj är Erik – son till Gustav och sonson till Harald Morell – anställd vid poliskåren i Örnsköldsvik under första halvan av 1900-talet. Erik Morell är gift med Katarina, och de har fem barn av vilka också sonen Karl så småningom blir polis, och arbetar tillsammans med fadern. Historiska deckare om de tre generationerna har skrivits av Bo R. Holmberg.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Knivsliparen Bild på bokomslag för Bedragarna
  • Thomas Carnacki

    Man

    Engelsk privatdetektiv som har vissa likheter med Sherlock Holmes. Thomas Carnacki (förnamnet nämns sällan) jagar dock inte enbart vanliga brottslingar, utan även gengångare och andra övernaturliga varelser. Om sina fall berättar han för några vänner medan han ivrigt röker på sin pipa. William Hope Hodgson skrev bara nio noveller om Carnacki, men det räckte för att göra figuren klassisk.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Carnacki, spökdetektiven
  • David Weber

    Man

    Rutinerad kriminalreporter, född 1949, död 2003. Böckerna om honom är skrivna av Ulla Bolinder, och består i huvudsak av anteckningar, intervjuer, dokument etc. om brottsfall. Dock framgår det bl.a. att David Weber som ung arbetade i en lång rad yrken innan han som 22-åring blev journalist, att han skilt sig från Sonja, som han har dottern Hilda med, och blivit sambo med Ulla Bolinder(!).

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Utsaga Bild på bokomslag för Gärningsman Bild på bokomslag för Intrång Bild på bokomslag för Uppsåt Bild på bokomslag för Domslut
  • Anna Holt

    Kvinna

    Den kvinnliga polisen – sedermera polismästaren – Anna Holt i Stockholm skapades av Jan Guillou och Leif G.W. Persson i de TV-serier om henne som de skrev manus för på 90-talet. Hon har sedan under årens lopp haft mer eller mindre stora roller i några av de romaner de skrivit var för sig. Holt är en komplicerad personlighet, men en envis och idérik utredare och skicklig förhörsledare.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för En annan tid, ett annat liv : en roman om ett brott Bild på bokomslag för Tjuvarnas marknad Bild på bokomslag för Linda - som i Lindamordet : roman om ett brott Bild på bokomslag för Fienden inom oss Bild på bokomslag för Faller fritt som i en dröm : en roman om ett brott