Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Anja Kullnäs

    Kvinna

    Kriminalinspektör Anja Kullnäs betraktas som den första realistiskt skildrade kvinnliga huvudpersonen i en svensk polisroman. Tyvärr skrev Elisabet Kågerman dock endast två böcker om henne. Anja arbetar i den fiktiva hamnstaden Håvik i Skåne. Hon är några och 30 år gammal, ett av flera syskon, och har en pojkvän som heter Stefan. Men de är särbo – hon föredrar att dela bostad med sin katt.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Rabies ... Bild på bokomslag för Glasblåsare Jaan Lindegrens död
  • Torsdag Nesta

    Kvinna

    På engelska heter hon Thursday Next, och är agent för en statlig organisation i en absurd, litterärt genomsyrad parallellvärld till vår. Hon är nygift – men får veta att maken Landen Parke-Laine drunknade som treåring – och har sonen Friday (Fredag). Hennes mor heter Wednesday (Onsdag). Jasper Fforde har skrivit en svit mycket annorlunda fantasy-deckare om Torsdag Nesta och hennes värld.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Var är Jane Eyre? Bild på bokomslag för Uppslukad : en fängslande historia om Torsdag Nesta
  • Fredrik Broman

    Man

    Efter flera års anställning i Stockholm får Fredrik Broman, drygt 40 år gammal, en tjänst vid kriminalpolisen i Visby, och flyttar till Gotland med hustrun Ninni och sönerna Joakim och Simon. Han får lösa flera mordfall, blir svårt skadad i tjänsten, har problem i äktenskapet och blir osäker på både sin livssituation och sin hälsa. Vilket Håkan Östlundh skildrat i en svit polisromaner.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Släke Bild på bokomslag för Dykaren Bild på bokomslag för Terror Bild på bokomslag för Blot Bild på bokomslag för Inkräktaren
  • Carl Mørk

    Man

    Polismannen Carl Mørck tappade lusten för sitt yrke sedan två av hans kolleger skjutits – en dog, den andre blev svårt skadad. Men han placerades som chef för Avdelning Q, en s.k. cold case-grupp som arbetar med gamla brott. Med hjälp av sina närmaste medarbetare, sekreteraren Rose Knutsen samt Hafez el-Assad, löser han fall i en rad lovordade kriminalromaner av danske Jussi Adler-Olsen.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Kvinnan i rummet Bild på bokomslag för Flaskpost från P Bild på bokomslag för Fasanjägarna Bild på bokomslag för Journal 64 Bild på bokomslag för Marcoeffekten