Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Verner Lindgren

    Man

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Hämnarnas höst Bild på bokomslag för Järnskuggan Bild på bokomslag för Flickan från Moldavien
  • Avi (Avraham) Avraham

    Man

    Han är inte så framgångsrik och begår ibland misstag som gör honom osäker och melankolisk. Men författaren Dror Mishani beskriver den kortvuxne, vardaglige kriminalaren Avraham Avraham i Holon – en förstad till Tel Aviv – som envis, och det gör att han når resultat. Han är singel, tillbringar sina kvällar framför TV:n och beundrar sin kvinnliga chef Ilana Lis, som han är lite rädd för.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Utsuddade spår Bild på bokomslag för Okänt hot
  • Hasse (Hans) Nelander-Wein

    Man

    Han är känd som en duktig, sympatisk och medkännande kommissarie, enligt hans skapare och yrkeskollega Lena Matthijs. Hans äktenskap har dock kraschat sedan hustrun Eva avslöjats som otrogen. Hasse Nelander-Wein är runt 50 år gammal, med mörkt, tillbakakammat hår och blå ögon. Han är lång, drygt 190 cm, och kämpar för att hålla vikten i schack. Som ung var han en lovande fotbollsspelare.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Killing your darlings Bild på bokomslag för Under fjärilens vingar Bild på bokomslag för En bror för en syster Bild på bokomslag för Lejonet från Zagros
  • Mikael Blomkvist

    Man

    Journalisten Carl Mikael Blomkvist, född i Borlänge, bosatt i Stockholm, kallas Kalle Blomkvist (efter Astrid Lindgrens pojkdetektiv) sedan han löst några bankrån. Han är en av huvudpersonerna i Stieg Larssons Millenium-trilogi, liksom i dess officiella uppföljare. Blomkvist är chefredaktör på tidskriften Millenium, och samarbetar med sin rebelliska punkkompis Lisbeth Salander.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Män som hatar kvinnor Bild på bokomslag för Flickan som lekte med elden Bild på bokomslag för Luftslottet som sprängdes Bild på bokomslag för Det som inte dödar oss Bild på bokomslag för Mannen som sökte sin skugga