Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Garret Quirke

    Man

    Medelålders patolog i Dublin på 1950-talet, som då vi möter honom f.f.g. har alkoholproblem, men därefter nyktrar till. Han är medelålders, lång och har stort kvinnotycke, enligt författaren Benjamin Black (pseudonym för John Banville). Garret Quirke, som motvilligt löser mordgåtor, är änkling och hans dotter har uppfostrats av hustruns syster, gift med Quirkes fosterbror, som deras egen.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Christine Falls
  • Leo Carring

    Man

    Juristen och privatdetektiven Leo Carring från Stockholm anses vara den i särklass mest osympatiska problemlösaren i den svenska kriminallitteraturen. Han är konservativ, snobbig, egenkär och arrogant; en ”övermänniska” som rycker på axlarna åt normal rättspraxis. Om hans privatliv är föga känt, men han är tämligen förmögen och har en bred allmänbildning, försäkrar hans skapare S.A. Duse.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Leo Carring: Pistolskottet Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för Bild på bokomslag för
  • John Bright

    Man

    Han är kriminalinspektör i Kentish Town strax utanför London, och får där uppleva allt från ett ruttnande kvinnolik i ett badkar till gängskjutningar. John Bright är småväxt, mörk, klär sig helst i en sliten läderjacka, och ser enligt författaren Maureen O’Brien mer ut som en förbrytare än en polis. Han kan vara rätt stingslig, tycker illa om att resa och har en tålmodig flickvän i Jude.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Döden inpå livet
  • Charlie Chan

    Man

    Charlie Chan är en kinesisk kriminalkommissarie, verksam i Honolulu, där han är bosatt med sin stora familj. Han är en ständigt vänlig, artig och lugn herre, som löser besvärliga fall i sex pusseldeckare av amerikanen Earl Derr Biggers. Chan är dessutom huvudperson i närmare två dussin filmer: dessa och böckerna har tillsammans gjort honom till en minnesvärd kriminallitterär klassiker.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Huset som saknade nyckel