Meny

Litterära figurer

Exempel på litterära figurer

  • Mikael Blomkvist

    Man

    Journalisten Carl Mikael Blomkvist, född i Borlänge, bosatt i Stockholm, kallas Kalle Blomkvist (efter Astrid Lindgrens pojkdetektiv) sedan han löst några bankrån. Han är en av huvudpersonerna i Stieg Larssons Millenium-trilogi, liksom i dess officiella uppföljare. Blomkvist är chefredaktör på tidskriften Millenium, och samarbetar med sin rebelliska punkkompis Lisbeth Salander.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Män som hatar kvinnor Bild på bokomslag för Flickan som lekte med elden Bild på bokomslag för Luftslottet som sprängdes Bild på bokomslag för Det som inte dödar oss Bild på bokomslag för Mannen som sökte sin skugga
  • Anna Pigeon

    Kvinna

    Hon arbetar som ranger (ung. skogsvaktare) i amerikanska nationalparker – ett yrke som även hennes skapare Nevada Barr haft. Pigeon har en trasslig bakgrund, som inkluderar perioder av missbruk, och ett likaledes trassligt kärleksliv. Hon var tidigare bosatt i New York, men har i kriminalromanerna om henne flyttat runt hel del p.g.a. sitt yrke. Hon är varm djurvän och aktiv miljökämpe.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Pumaspår Bild på bokomslag för Stum rädsla Bild på bokomslag för Vargavinter Bild på bokomslag för Djup grav Bild på bokomslag för Ond vind
  • Astrid Sammils

    Kvinna

    Medelålders diplomat, som skapade en skandal på UD då hon offentligt avslöjade att hon hittat sin dåvarande make i en mycket intim situation med rikets kvinnliga utrikesminister. Attraktiva och målmedvetna Astrid Sammils drar sig tillbaka till Dalarna, där hon växt upp, börjar av en slump agera amatördetektiv och löser fall tillsammans med väninnan Carina Svahn i böcker av Ingrid Hedström.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för Bortfall Bild på bokomslag för Måltavla Bild på bokomslag för Brandgata
  • Faye Adelheim

    Kvinna

    Sexig, blond och framgångsrik affärskvinna, som sedan tonåren hämnas på otäcka och ohederliga manspersoner, bl.a. genom att ta livet av dem, i böcker av Camilla Läckberg. Egentligen heter Faye Adelheim i förnamn Matilda, och har en tragisk bakgrund som inkluderar en vidrigt brutal far och en ohederlig ex-make, Jack, som hon fått dömd för mord på deras dotter Julienne – som ännu är i livet.

    Läs mer

    Förekommer i:

    Bild på bokomslag för En bur av guld Bild på bokomslag för Vingar av silver